Storbritannien och Estland imponerade första VM-dagen

s

Storbritannien imponerade  i sin allra första VM-match och var måndagens stora utropstecken då laget besegrade Lettland med 5-0 i Slättbergshallen i Trollhättan. Oscar Gillingham stor segerorganisatör med tre mål och den tillresta hejaklacken firade stort och har all anledning att tillsammans med övriga bandyentusiaster se fram mot britternas fortsatta VM-äventyr. Oliver Corcoran historisk första målskytt för britterna.

Ett annat lag som var riktigt bra denna första VM-dag var Estland som  en  målrik match besegrade Ungern med 10-6 i Arena Vänersborg och var det klart bättre laget matchen igenom.  Alexei Ibatulov  med tröjnummer 73 strålande  med bland annat tre mål och låg bakom det mesta i Estlands offensiv.

I övrigt kan noteras att Kanada under ledning av de båda Vänersborgarna Göran Svensson och Kenneth ”Finspång” Johansson vann sin första match. Laget besegrade Ukraina efter  stort besvär med 5-4 efter straffläggning. Curtis Crul satte Kanadas avgörande straff. Noterbart att Ukrainas Dmytro Symbal blev turneringens första målskytt då han gav sitt lag ledningen efter tre minuters spel

– Vi gör ingen jättebra match, men vi vinner ändå till slut rättvist. Ukraina backade hem och var farliga i sina omställningar. Skönt ändå med extrapoängen, säger Göran Svensson.

Japan hade lekstuga i det östasiatiska derbyt då man betvingade Kina med 8-0 efter bland annat ett konstmål av Masaki Miyakawa som vispade  upp bollen I krysset. Ett mål som betydde  4-0. Japan spelade matchen igenom i ett mycket högt tempo och har fått en smakstart på årets turnering.

Schweiz kämpade heroiskt matchen igenom mot ett favorittyngt Tjeckien, men fick till slut ge sig med 4-1. I slutet av första halvlek räddade Schweiz målvakt en straff och laget höll oavgjort 1-1 till det återstod lite drygt tio tio minuter av matchen. Noterbart I den matchen var att det blev hela 7,5 minuter tillägg efter stort palaver, då Tjeckien fick sitt första mål bortdömt och istället ett lindrigt matchstraff, då Jan Petr gick in på plan och spelade trots att det återstod två minuter drygt av sin utvisning.  Tjeckien långa stunder det klart bättre laget, men Schweiz kämparglöd var härlig att skåda.

Somalia förlorade sin första match mot Stefan ”Lillis” Jonssons Slovakien. 8-1 slutade den till Slovakernas fördel och hade det inte varit för den Somaliske målvakten Abdi Ibrahim som gjorde en fin insats hade det förlusten kunna bli betydligt större. Bland annat en straffräddning på kontot. Det Somaliska laget var dock jublande glada då laget i slutet av matchen reducerade till 1-8  genom Abdirahmaan Mohamed Barkhadle.

I morgon fortsätter B-VM med nya  matcher I Trollhättan och Vänersborg.

Text: Niclas Mossberg

Text: Niklas Thonander

Bild: Hans Löfgren