Storbritannien gör debut i Bandy-VM

S

När årets B-VM startar i Arena Vänersborg på måndag är Storbritannien för allra första gången med- och ett exklusivt inslag i turneringen. Det finns dock stora anor sedan tidigare och England var bandyns ursprungsnation en gång i tiden. Redan på 1700 talet spelades det med läderklubbor och trissor på dammarna och första matcherna spelades i mitten av 1800 talet i Nordöstra England.

Det finns en bandykoppling till det brittiska hovet. Drottning Viktorias make Edward var bland annat målvakt på 1800 talet och det var lite så vi från början sålde in idén med bandy när prins William och hertiginnan Kate var på statsbesök i Stockholm för ett drygt år sedan och de blev mycket intresserade. Det känns fantastiskt inspirerande att nu få spela B -VM och ser verkligen fram mot turneringen i Vänersborg, berättar Anders Gidrup som är initiativtagare till att till att få med Storbritannien i bandysporten.

– Jag vill också med detta sätta press på den internationella olympiska kommittén och min stora dröm är att en gång få med bandysporten i OS, fortsätter en entusiastisk Anders.

– Som tur är har vi ett flertal spelare i allsvenskan och division 1 med brittiskt påbrå och dubbelt medborgarskap och på sätt vi fick vi tillgång till 8-9 spelare direkt. Vi kommer till Vänersborg med en trupp bestående av 16 spelare varav två målvakter. Sedan har vi fått de både hälsingeprofilerna Hans Åström och Patrik Larsson att coacha laget, så jag är verkligen nöjd.

Ett par av de brittiska spelarna anländer under lördagen, resterande på söndagen då laget kommer att samlas klockan 13.00 och ladda upp med lite aktiviteter. Storbritannien kommer även att träna ett ispass i arenan innan laget tar sig an Lettland på måndagen i sin allra första VM-match.

– Vi har haft bra förberedelser. Vi besegrade Hammarbys U 20 lag stort nyligen och gjorde en riktigt bra insats. Vår lagmoral är jättebra och spelarna ser fram mot turneringen. Vi tar en match i taget, men känslan är bra i gänget och vi har ambitioner att göra en riktigt bra insats, fortsätter Anders.

Anders Gidrup har själv en mycket gedigen bandybakgrund. Som aktiv spelade han i tidigare storlaget Boltic från Karlstad och morbror är förövrigt Bengt ”Pinnen” Ramström som alla bandyälskare väl känner till. Anders har haft ett flertal förtroendeuppdrag i Svenska Bandyförbundet där han fortfarande är aktiv med uppdrag. Dessutom är Anders bland annat ordförande i Hammarby bandy där han lägger ner ett stort- och viktigt arbete för Stockholmslaget.

Det skall onekligen bli mycket intressant att följa detta brittiska landslag och vi önskar Anders och Storbritannien all lycka till i årets upplaga av Bandy VM.

Text: Niklas Thonander