Stefan Karlsson om läget i laget

 

Stefan Karlsson intervjuas. Foto: Patrik Karlsson

Efter att ha tränat på is i Arena Vänersborg i snart tre veckor, samt avverkat två träningsmatcher, så känner sig IFK-tränaren Stefan Karlsson lugn och trygg i det han ser.

– Vi har haft en bra försäsong, och det känns bra att vi inte gick på is för tidigt. Vi har kraft kvar att lägga tiden på rätt delar av säsongen.

IFK har alltså spelat två träningsmatcher. Den första mot storsatsande Västerås som slutade med förlust 4-6, efter att ha hämtat upp ett 1-6-underläge. Den andra träningsmatchen mot allsvenska Gripen som slutade 5-3, efter att Gripen ledde med 2-0 efter 8 minuter.

Men att tala om prestationer och resultat i matcherna så här tidigt på säsongen är inget som Karlsson förespråkar.

– Träningsmatcher är träningsmatcher. De har vi för att ta med oss saker att lära oss ifrån och att ha situationer att prata om och jobba vidare med. Det har varit lärorika matcher hittills. Det är bra att få kvitto på att om man jobbar på att göra rätt saker, så ser man resultat av det. Det hade varit osannolikt om de första matcherna skulle vara klockrena. Jag är oerhört lugn och trygg i det vi gör.

Homogen grupp

Truppen är näst intill identisk sedan i fjol, med undantag av två nyförvärv, Olle Sundin och Mattias Andersson. Två spelare som verkar ha kommit in bra i gruppen.

– De känns inte som nyförvärv, konstaterar Stefan. – Det känns som en stark och tight grupp.
– Olle är en klok kille med bra kvalitéer och spetskvalitéer. Vi får se vart vi kan använda honom bäst och hur han passar bäst in i truppen. Vart han hamnar har jag inte något klart svar på idag.
– Mattias jagar på riktigt bra, det är bra med konkurrens. Både Mattias och Gabriel Bridholm är på tårna hela tiden, så vem som ska stå där när säsongen börjar har jag heller ingen klar bild av.

En spelare som numer klivit av isen, och istället står bredvid Karlsson i ledarstaben, är Marcus Sixtensson Ottosson.
– Frågan är om han är medveten om det själv, han är nästan på väg in på planen hela tiden, säger Karlsson. – Han är en blandning av spelare och ledare och det var precis det vi ville ha, hans engagemang och rättframhet. Det känns jättebra. Hela teamet runt om laget känns bra och ihopslipat.

Sixtensson i sin nya ledarroll. Foto: Patrik Karlsson

Sund konkurrens

Det är en bred blåvit trupp, och bland annat kan man ana en stor konkurrenssituation på mittfältet med namn som bland andra Hedqvist, Lundqvist, Fagerström, Sundin, Zitouni, Viklund, Koch…

– Vi har en bred trupp och vi har många juniorer som är kapabla. Men det är en lång säsong och det händer saker. Vi är inte jättekänsliga för skador, vi kan vila spelare och vi kan använda olika spelare vid olika motstånd. Konkurrensen är lagom och sund, säger Stefan.

Vänercupen

Idag startar Vänercupen och det blir matcher i dagarna tre för Karlsson och hans mannar.

– Det känns bra att få tre fulltidsmatcher och vi ska gå runt på alla i truppen. Det ska bli kul att möta olika motstånd som spelar på olika sätt. Villa är storfavoriter till SM-final och till att vinna SM. Kungälv har tappat en del spelare och håller på att bygga upp något nytt och Gripen är ett kapabelt allsvenskt lag som var sekunder ifrån att spela i elitserien. Det är bra att få möta på olika motstånd.

Juniorerna Joakim ”Kimmen” Johansson, Adam Blomster och Adam Herou Löf kommer alla att få speltid under helgen.
– De fyller sin plats gott väl, både på plan och utanför, säger Karlsson.

Några mål för säsongen är inget Karlsson vill prata om i dagsläget.
– Vi jobbar på med våra grejer och det vi var bra på i fjol ska vi försöka förstärka. Det vi gör här och nu är det som är viktigt. Vi ska jobba på, vara ödmjuka och vi vill alltid utvecklas och bli bättre, avslutar Karlsson.

> Mer om Vänercupen hittar ni här