Stark vändning gav seger i Ljusdal

Johan Koch var återigen IFK:s bäste spelare.

IFK Vänersborg åkte redan igår upp mot Ljusdal för bortamatch på klassiska Idrottsparken. Efter övernattning i Bollnäs gick färden vidare mot Ljusdal under söndagen och väl där satte IFK-spelarna högsta fart från början. Skotten ven kring Ljusdals duktige målvakt Jonas Svensson från alla håll och kanter, men han var en vägg.

IFK ägde inledningen

Istället stack Ljusdal upp i en kontring efter en IFK-hörna och Jonas Engström gjorde 1-0 på egen hand. Strax efteråt fixade IFK fram ännu en hörna, som Joakim Hedqvist drog klockrent i stolpen och ut. Hedqvist & Co håller kvar bollen runt Ljusdals mål och pepprar skott och fixar hörnor men får inte in bollen i mål.

Åtminstone inte förrän Petter Andersson frispelar Joakim Hedqvist med en lång passning. ”Jocke” bryr sig inte om att åka hela vägen fram mot Svensson och lägga in bollen utan skjuter istället in 1-1 stenhårt i nättaket. IFK var klart bäst inledningsvis med hög press och mängder av målchanser första 20 minuterna men utdelningen blir dålig.

Efter hand kommer Ljusdal mer in i matchen och i den 38:e minuten får Oscar Jonsson iväg ett skott från straffområdeslinjen som smiter in precis vid stolproten till 2-1 för Ljusdal. Dessförinnan hade Andreas Eriksson ett gyllene läge att ge IFK ledningen på ett friläge, men Jonas Svensson reflexräddade den gången.

Ljusdal utökade till 3-1

2-1 stod sig halvleken ut och i den andra inledde IFK med två spelare mindre på isen efter sena utvisningar på Viklund och Sixtensson-Ottosson. Det övertaget lyckades inte Ljusdal utnyttja men man utökade trots det ledningen till 3-1 i 58:e minuten när ett skott från Sebastian Jonsson styrde på försvarande klubba och gick i en båge över en ställd David Erkenborn.

Johan Koch replikerar dock relativt omgående när han på egen hand glider igenom Ljusdals försvar och retfullt enkelt lyfter in 3-2. Nu följer en chanskavalkad för IFK Vänersborg av sällan skådat slag, och ett målvaktsspel som är lika otroligt från Jonas Svensson. IFK skapar hörnor och skjuter ett dussintal skott mot Ljusdals målvakt men ingenting slinker förbi honom och klockan tickar på.

Allt lossnade

Då lossnar det plötsligt. Andreas Eriksson hänger in 3-3 i 78:e minuten på fin öppnande passning av Johan Koch, och efter Ljusdals time out åker Christoffer Fagerström upp och stänker upp 3-4 i närmaste krysset, otagbart för Svensson i målet. IFK hade återigen vänt ett underläge och när Andreas Eriksson satte 3-5  på Kurre Hamrin-vis med fem minuter kvar kändes matchen avgjord.

Men Ljusdal och Jonas Engström fick in en reducering på övertid och fixade även fram en hörna i slutminuterna. Den täcktes dock bort av IFK-försvaret och i anfallet efter får IFK ett frislag som Joakim Hedqvist utnyttjar till att spika slutresultatet 4-6.

IFK Vänersborg tar en rättvis seger mot svårspelade Ljusdal på bortaplan. Det såg länge mörkt ut och målvakten Jonas Svensson i Ljusdal började mer och mer framstå som ett spöke för IFK-spelarna. Men så fick IFK utdelning på sina chanser till slut och lyckades vända och vinna – även denna gång.

Koch bäste IFK – ännu en gång

Johan Koch var återigen bäste IFK:are och tillsammans med anfallarna Andreas Eriksson och Joakim Hedqvist som gjorde två mål och en assist vardera, ledde han laget sin fjärde raka seger och en fin avslutning på 2012.