Stark poäng i Stockholm

IFK Vänersborg stod för en mycket bra insats i 90 minuter mot guldfavoriten AIK i en match som bjöd på två blåvita premiärmålskyttar.

Det syntes tidigt att IFK Vänersborg på tårna den här kvällen. Laget radade upp fina anfall, passningarna satt där de skulle och det var bra fart under rören från start. Visserligen tog hemmalaget AIK ledningen på sin första hörna för kvällen redan efter tre minuters spel, men Vänersborg replikerade snabbt genom att bara minuten senare förvalta sin första hörna också. Emil Viklund fick bra träff från vänster. 1-1 redan efter fyra minuters spel alltså och det var en sevärd match vi bjöds på. AIK, anförda Erik Pettersson och Alan Dzhusoev, var hela tiden ett hot men däremellan stack IFK upp med giftiga omställningar vid flera tillfällen.

Kumpuojas första…
Vänersborgsförsvaret hade bra koll på poängkungen Erik Pettersson för det mesta men sen fick han ett par meter att gå på efter Dzhusoevs öppnande passning och kunde elegant glida igenom IFK-försvaret och sätta bollen i nät. Målet kom i en bra AIK-period där man tryckte ner Vänersborgslaget ganska djupt i knät på Kimmo Kyllönen, som stod för ett flertal riktigt vassa parader. På Kalle Lempinens hörnskott i minut 29 kunde Kimmo dock inte göra mycket.

IFK Vänersborg lyckades dock resa sig och hitta tillbaka till spelet igen. Markus Kumpuoja gjorde sitt första elitseriemål i IFK-tröjan när han kom inglidande och elegant sköt in 3-2 på hörna och med fem minuter kvar av halvleken åkte Niclas Nyqvist vackert in kvitteringen på egen hand. Nyqvist var sedan nära att göra om samma sak igen i halvlekens slutsekunder, men blev upphakad vid straffpunkten. IFK-spelarna ville ha straff men domaren gav hörna som blev det sista som hände innan paus.

— Vi är nöjda med resultatet, sätter dit några hörnor och gör det hyfsat defensivt, sammanfattade en trots allt inte helt nöjd Markus Kumpuoja halvlekspausen för Sportbladet Play.

… liksom Robins 
I den andra halvleken tog Vänersborg tag i taktpinnen omgående och skapade ett gäng vassa målchanser som tvingade Viktor Birgersson i AIK-målet till den ena högkvalitativa räddningen efter den andra. Samtidigt höll man ihop försvarsspelet bra och lät inte AIK komma till några riktigt farliga lägen. Därför var det inte helt ologiskt när Robin Karlsson elegant tog ner ett lyft från dagens vänsterback Adam Blomster, skrinnade sig fri och avslutade säkert upp i nättaket till 3-4  IFK Vänersborg. Även det första målet i IFK-tröjan för Robin.

AIK försökte trycka upp laget och nagla fast IFK-spelarna vid sargerna, men de blåvita löste det utan större problem. Istället för AIK-kvittering skulle Vänersborg utöka sin ledning till 3-5 när Niklas Holopainen sköt in lagets tredje hörnmål för kvällen. Det blev starten på en furiös anstormning mot IFK-målet där AIK släppte loss alla offensiva krafter de hade, och man fick in både 4-5 och 5-5 och hade en stolpträff där bollen stannade på mållinjen i slutminuterna, så IFK-poängen hängde på en skör tråd in i det sista. IFK-spelarna offrade sig dock ända till slutsignalen och kunde till slut kassera in en poäng som kan bli mycket värdefull i jakten på direktplatserna till kvartsfinalspelet.

Hyllar truppen
— Vi blir tillbakatryckta i slutet på andra när vi åker på två utvisningar där och det blir tungt och jobbigt, men jag tycker vi står emot bra, säger lagkapten Simon Blomkvist om avslutningen av matchen, och hyllar lagmoralen:

— Vi har fått ihop en otroligt skön och härlig grupp och det syns där ute också tycker jag. Alla är delaktiga, vi har några spelare borta idag men det syns inte någon större skillnad,  alla vet vad de ska göra och vi har verkligen fått ihop det väldigt bra.

I och med poängen knaprar IFK Vänersborg in på Västerås SK på femteplatsen. Lagen möts för övrigt i nästa omgång (fredag) och IFK har nu chansen att klättra förbi VSK och upp på femte plats i tabellen vid seger i den matchen.

Text: Daniel Johansson Silvereld
Foto: Jorge Moreno