Stabil och imponerade seger mot Bollnäs med klara 6-1

En mycket bra kollektiv insats av IFK både offensivt och defensivt.

IFK startade piggt, tog sig runt på kanterna och kom till avslut.

I den åttonde minuten kom 1-0 när Lukas Forsström kom helt fri efter ett lysande utkast av Kimmo Kyllönnen, årets IFK:are. Lukas väntade in Erik Persson i Bollnäs målet och lyfte in bollen. Utmärkt start av inspirerat hemmalag.

– Viktigt att få en tidig ledning, säger Lukas. Det är helt blankt i skallen när man får ett sånt läge, man vet inte vad man ska göra, man får nästan panik men det är skönt att den sitter och att jag får göra mål igen, tycker Lukas efter ha gjort första målet för säsongen i elitserien. Vi visar att vi skall vinna den här matchen.

IFK fortsatte att köra på med offensiv fart, llja Grachev och Lukas Forsström hade båda bra lägen men missade målet. Bollnäs kom lite överraskande in något matchen med två man utvisade.

Då visade Ilja Grachev upp sig, satte fart på egen hand och sköt utifrån och i mål till 2-0 efter tjugosex minuter.

Emil Viklund gjorde om samma sak i 37:e minuten när han efter en uppåkning satte 3-0 med ett skott utanför straffområdet. Nästan en repris av 2-0 målet.

Samuel Baatz hade två bra lägen i slutet av första halvlek, ett skott och en styrning. IFK:s första halvlek var mycket bra men en frejdig, fartfylld offensiv med många spelare som var involverade och där Ilja Grachev låg bakom mycket. IFK tog vara på Bollnäs bolltapp och gick för fullt i omställningarna. Försvarsspelet fungerade även det mycket bra. Säsongens bästa halvlek, så långt.

Andra halvlek inleddes med ett nytt jätteutkast från Kimmo Kyllönen som Edvin Isaksson helt fri missade att ta hand om. Han tog revansch direkt i anfallet efter när han slalomåkte igenom Bollnäsförsvaret och rullade in 4-0.

Vänersborg hade bra koll och grepp om matchen men blev efterhand lite mer passiva och Bollnäs fick mer att säga till om.

När det såg trögt ut så var det dags igen för ett långt fint utkast från Kimmo Kyllönen fram till Ilja Grachev som sköt och på returen var Juho Liukkonen framme och tryckte in 5-0 i 78:e minuten.

Sista IFK målet var matchens vackraste med ett anfall som började på egen planhalva och motståndarna rullades upp totalt och Jakob Jenefeldt enkelt gjorde 6-0 på pass från Adam Blomster.

Bollnäs reducerade genom Marcus Persson till 6-1.

En utmärkt match från hemmalaget som ägde matchen från början till slut med imponerande tempo och delaktighet. Till det också ett bra försvarsspel med Kimmo Kyllönen som säker i målet och med bra målgivande utkast.

– Det var en väldigt stabil och bra insats och framförallt att vi vinner hemma ganska enkelt, säger Ari Holopainen. Vi börjar matchen bra och tar ledningen men sedan har vi en period när vi vill göra mer mål än något annat och tappar strukturen lite. I andra halvlek stänger vi matchen helt och hållet. Vi får vår defensiv att stämma och får vi det rätt så får vi farten med oss på kontringsspelet och då är det många som vill vara med och lira, menar Ari.

Text: Bengt Israelsson
Foto: Jorge Moreno