Snöplig förlust mot SAIK

IFK Vänersborg gjorde en del omkastningar i försvarslinjen jämfört med matchen mot Villa, både frivilliga och ofrivilliga. Petter Andersson var åter fit for fight och tog hand om högerhalvsplatsen medan Johan Skatz tvingades avstå matchen pga sjukdom. Det gjorde att Henric Eriksson bytte från vänsterhalv till vänsterback och Olle Sundin fick ta hand om vänsterhalven.

Bra start

Det började bra för IFK som tog ledningen på hörna genom Joakim Hedqvist redan i tredje minuten. Resten av halvleken var det mest SAIK som höll i bollen och snurrade runt inom laget medan IFK såg till att stå rätt och krympa ytorna. Det gick bra fram till 18:e minuten när Linus Forslund fick göra 1-1 efter att han slagit in egen retur från dålig vinkel.

1-2 kom bara en minut senare när Magnus Muhrén blev fint framspelad av Erik Pettersson och kallt lyfte in bollen i nät. IFK hade sina enstaka framstötar men blev stressade när man väl fick låna bollen av SAIK och hade svårt att få igång sitt eget anfallsspel.

Istället krävdes det återigen en hörna för att göra mål – Emil Viklund högg på en retur och slog in 2-2 bakom duktige Pasi Hiekkanen i SAIK:s mål.

Inget mål trots tre man fler

I andra halvleken hade IFK mer av spelet och när SAIK:s Magnus Muhrén först svingade vilt över Fagerströms fotleder och sedan följde upp det med en sving i båset så gav det rött kort och blev inledningen på en bra IFK-period. Emil Viklund klev nästan omgående efter Muhréns matchstraff fram på högerkanten och spelade in bollen framför mål, och på något sätt letade den sig hela vägen in i mål.

IFK fortsatte röra boll och ben och tvingade SAIK-spelarna till flera utvisningar. Som mest var IFK tre spelare fler på isen än gästerna. Tyvärr blev denna period matchavgörande på så sätt att IFK inte förmådde utnyttja övertaget och målchanserna man skapade. Bland annat hade Christoffer Fagerström två frilägen varav det ena sköts utanför ur snäv vinkel och det andra träffade stolpen.

SAIK vågade mest

Ett eller två mål där och SAIK hade fått svårt att resa sig. Istället kunde SAIK kvittera till 3-3 genom Erik Pettersson, men Robin Lundqvist replikerade exakt en minut senare med att avsluta ett fint IFK-anfall med att kyligt runda målvakten. 4-3 blev med tio minuter kvar 4-4 sedan Christoffer Edlund bombat in ett vinkelskott, och trots att IFK hade ett numerärt underläge var det SAIK som pressade och förde spelet.

IFK-spelarna såg trötta ut, blev passiva i försvarsspelet och verkade mer rädda för att förlora än sugna på att vinna. SAIK såg ut som raka motsatsen – ett lag med vittring på två poäng. Det krävdes dock en hörna på tilläggstid för att Johan Östblom skulle kunna skjuta in segermålet 4-5.

Inte godkänt

I IFK Vänersborg är det svårt att ge godkänt till någon spelare efter den här matchen. Å ena sidan står man återigen upp bra mot en av guldfavoriterna, men å andra sidan så mötte man en, två och ibland tre motståndare färre i nästan en hel halvlek och lyckades trots det inte vinna. Det är inte godkänt.

Kul dock att se Petter Andersson tillbaka på isen. Det syntes att det är en bit kvar tempomässigt men kan Petter få vara frisk och hel så kommer han bli viktig för IFK under säsongen.

Bara att bryta ihop och komma igen, och jag är säker på att Stefan Karlsson och spelarna hittar något positivt att ta med sig även från den här matchen. Även om det kan vara positivt att få med sig något negativt som man kan jobba mer på också ibland.

Bollnäs borta på fredag är det som gäller härnäst för IFK Vänersborg. Nästa hemmamatch spelas om en vecka, onsdag 6 november då IFK Kungälv gästar Arena Vänersborg.

Mer om matchen:

Matchrapport

TTELA, Krönika Toni Andersson

SR.se, intervju med Röing

Matchbilder, Foto: Patrik Karlsson