Sex (!) mål av Hedqvist när IFK vann


IFK Vänersborgs supportrar fick se nyförvärvet Pertti Virtanen i målet för första gången mot Ljusdal, bara två dagar efter att han skrivit på för klubben. Och nog blev det en smakstart för den finländske landslagsmålvakt i den blåvita tröjan.

”Jocke” fick två straffchanser
Men det var IFK:s offensiv, och framförallt Joakim Hedqvist, som skulle spela huvudrollen inledningsvis. I en något slarvig inledning av matchen från båda håll så var det IFK som skapade mest chanser, inte minst när man tryckte på med skridskoåkningen och gick på genombrott. Johan Koch gjorde precis det och fixade en straff i den nionde minuten. Ovanligt nog sköt Joakim Hedqvist den utanför målramen.

En stund senare gjorde dock Emil Viklund samma sak som Koch – gick på genombrott, fick straff, och den här gången siktade Hedqvist bättre och 1-0 var ett faktum. Ledningen blev tyvärr kortvarig när Tobias Björklund kvitterade efter retur från Virtanen på ett tungt distansskott i 21:a minuten.

3-1 i paus
Nils Berner gav sedan IFK ledningen när han plockade upp ett inspel vid straffpunkten och drog in ett hårt skott på volley. Fem minuter senare tog Hedqvist sats utifrån på en hörna, gled in i bollbanan och stänkte in 3-1. Ljusdal repade mod i slutet av halvleken och kombinerade sig fram till ett antal fina chanser, men Virtanen var säker och räddade bland annat ett friläge.

I den andra halvleken klev Ljusdal upp högt och försökte störa IFK, medan IFK gjorde samma sak. Det gav en ganska fartfylld inledning på halvleken där IFK var vassast när lägena dök upp. Hedqvist gjorde sitt tredje mål på hörna till 4-1, och fem minuter senare bjöd firma Sundin-Hedqvist på bandygodis när Olle serverade en perfekt passning i djupet som gjorde Jocke helt fri och 5-1 satt sekunden senare i nättaket.

Snygga Ljusdalsmål skapade nerv
I den 71:a matchminuten testade Hedqvist samma hörnvariant som i första halvlek – och den gav utdelning igen till 6-1. Två snabba mål från Ljusdal gav dock hälsingarna energi och skapade lite nerv i matchen. Båda målen resultat av stenhårda genomskärare rakt igenom IFK-laget.

Ljusdal fick lite vittring samtidigt som IFK började darra så smått. Gästerna lyfte många bollar in mot ett för kvällen ganska stirrigt IFK-försvar, och gick runt på kanterna med sina fartspelare. Två straffar lyckades Ljusdal också skramla fram i slutskedet av matchen – men då klev Pertti Virtanen fram och räddade den första och fick sedan se skottet gå över andra gången. Tobias Björklund skytt på båda straffarna.

Hedqvist glödhet sexmålsskytt
Mål där och man vet inte hur matchen hade utvecklat sig. Istället kunde Joakim Hedqvist för tredje gången ikväll göra ett hörnmål på samma variant och spika slutresultat till 7-3. Totalt blev det sex mål från Hedqvists klubba den här kvällen och jag vet inte om Ljusdals rus helt enkelt var rädda för att stå i vägen för skotten med tanke på hur fritt skottfält han fick varje gång.

”Jocke” var glödhet den här matchen och kunde med lite flyt gjort tvåsiffrigt antal mål den här matchen. Två stolpträffar i andra halvlek och minst fyra direkt felaktiga offsideavblåsningar efter långa utkast från Virtanen som hade gett Hedqvist frilägen stod i vägen för den prestationen. Även Pertti Virtanen får ses som matchvinnare för hemmalaget i sin debut – hade han inte räddat straffen vid 6-3 hade det blivit en jobbiga sista tio för IFK.

Robin Lundqvist jobbade också väldigt bra och förtjänade ett mål, och Alexander Zitouni grovjobbade som vanligt hårt på mitten.

Nu är det VM-uppehåll och säkert en del välbehövlig vila efter ett tätt spelschema i säsongsinledningen. Nästa match för IFK Vänersborg är den 11 december då man möter Sandviken på bortaplan, medan nästa hemmamatch är den 18 december mot Vetlanda. Väl mött då!

Mer om matchen:

Matchbilder:

Matchrapport, elitrapport.se

TTELA.se

SR Väst – intervju med Hedqvist

Hela Hälsingland, bandypuls.se