Sergej Lomanov Jr klar för IFK Vänersborg

Som många väntat på är det nu klart att Sergej Lomanov Jr spelar i IFK Vänersborg kommande säsong.

Nu är det som vi alla väntat på klart – Sergej Lomanov Jr är klar för IFK Vänersborg. 

– Jag vågar påstå att Lomanov Jr är den största värvningen någonsin inom svensk bandy. Vi är väldigt stolta över att IFK Vänersborg har lyckats värva Lomanov Jr, säger Tommy Hjert, spelaransvarig i IFK Vänersborg.

Sergej Lomanov Jr är sannolikt en av världens bästa bandyspelare genom tiderna och har en fantastisk meritlista som ingen annan bandyspelare i modern tid kan mäta sig med. Hittills i sin karriär har Lomanov Jr vunnit 9 VM guld, blivit rysk mästare 7 gånger, vunnit World cup 4 gånger och blivit utsedd till ryska ligans mest värdefulla spelare 4 år i rad. Nu hoppas Lomanov Jr kunna lägga till ytterligare en merit på sitt fantastiska bandy CV – svensk mästare.

Förutom alla guldmedaljer har Lomanov Jr också vunnit skytteligan flera säsonger. Senaste säsongen passerade han den magiska gränsen och gjorde sitt 1000-mål i ryska ligan.

– Det har varit en lång process med många bra samtal och möten, och det är naturligtvis helt fantastisk att nu kunna räkna in Lomanov Jr i IFK Vänersborgs spelartrupp, säger Tommy Hjert.

Lomanov Jr själv är också mycket nöjd över det nya kontraktet med Vänersborg och ser fram emot detta nästa steg i sin karriär.

– Redan från första kontakten har IFK Vänersborg skött allt professionellt. Jag upplever att IFK har en bra organisation och har rätt förutsättningar för att växa inom svensk bandy. Det skall bli spännande att få spela i IFK Vänersborg och den svenska ligan, säger Sergej Lomanov Jr.

– Min pappa Sergej Lomanov var en stor bandyspelare som själv spelade i Sverige när jag var liten. Att jag nu får möjlighet att göra samma resa med min familj och spela i Sverige betyder mycket för mig. Min pappa är min stora förebild, säger Lomanov Jr och fortsätter:

– Jag är en vinnarskalle och tycker absolut inte om att förlora. Jag hoppas att tillsammans med laget ta IFK vidare till nästa nivå.

Tränare Stefan Karlsson är av naturliga skäl mycket nöjd med veckans tredje ryska nyförvärv till sin trupp.

– Lomanov Jr har bandymeriter som talar sitt tydliga språk. Det som gör störst avtryck hos mig är hans ödmjuka inställning till sig själv och sina framgångar. Förhoppningsvis kan vi lära av både den svenska och ryska modellen, säger Stefan Karlsson tränare i IFK Vänersborg.

– Otroligt att svensk bandy får ta del av detta, avslutar Stefan.

I sommar går flyttlasset från Krasnojarsk till Vänersborg för Lomanov Jr tillsammans med familjen, frun Anna och de två barnen som är 11 och 5 år gamla.

– Familjen är väldigt viktig för mig, och att IFK kunde erbjuda en bra helhetslösning för min familj var viktigt för mig i mitt beslut, säger Lomanov Jr.

– Att Sergej Lomanov Jr ansluter till IFK Vänersborg betyder på många sätt oerhört mycket för IFK Vänersborg, för staden Vänersborg och naturligtvis också för svensk bandy, avslutar Tommy Hjert.

IFK hälsar Sergej Lomanov Jr och hans familj varmt välkomna till Vänersborg!

Lomanov Jr lyfte här guldbucklan i Arena Vänersborg 2013. Foto: Patrik Karlsson