Seger och spelmål mot Vetlanda

Ja, media och bandyvänner har de senaste veckorna fokuserat mycket på IFK:s spelmålstorka. I kvällens seger med 4-2 hemma mot Vetlanda var tre av fyra mål spelmål och således har IFK satt stopp för den debatten.

Viktigast var dock givetvis de två poängen som IFK Vänersborg tog i och med segern. En seger som grundlades av en stark andra halvlek. Första halvleken var jämn där IFK tog kommandot inledningsvis men fick se det glida dem ut händerna ju längre halvleken led. Båda lagen visade upp en tät defensiv och var försiktiga för att inte få kontringar emot sig.

Ramträff för Hedqvist – mål för Vetlanda

IFK hade matchens första riktigt farliga målchans när Joakim Hedqvist på hörna träffade virket, men det var Vetlanda som gjorde matchens första mål. Jesper Jonsson sköt från strax utanför straffområdet ett skott som styrdes via Martin Röings skridsko och ställde Gabriel Bridholm.

Bortaledningen stod sig bara i fyra minuter, sen hade Petter Andersson hittat Andreas Eriksson med en utsökt diagonal genomskärare och Andreas tog sig in i straffområdet, blev upphakad och fick med sig en straff. En straff som Joakim Hedqvist dunkade in till 1-1.

Vetlanda utnyttjade IFK-slarv

Målet gav IFK en del energi men någon utdelning i form av mål fick man inte. Närmast var Joakim Hedqvists som sköt ett stenhårt skott i stolpen. Istället var det Vetlanda som kunde göra 1-2 sedan William Sjöberg utnyttjat ett misstag av Martin Röing och fått öppen gata fram mot målet.

1-2 stod sig halvleken ut och inför den andra hade IFK bestämt sig för att gå upp och sätta hårdare tryck på Vetlanda och spela rakare. Det ledde till att IFK tog ett klart grepp om matchen, hade mest boll och skapade flest chanser, inte minst via Petter Anderssons precisa lyftningar som höll på att friställa lagkamrater flera gånger.

IFK vände på en kvart

Det var dock Vetlanda-slarv som gjorde att IFK så småningom kunde vända matchen. Först snappade Christoffer Fagerström upp en felpassning i Vetlandaförsvaret och direktsköt in 2-2. Kvarten senare snodde Joakim Hedqvist bollen på Vetlandas planhalva, avancerade och sköt in 3-2 och matchen var vänd.

Vetlanda tog en timeout och flyttade fram sina positioner i slutet av matchen och skapade en del chanser, men IFK försvarade sig bra och fick många fina omställningslägen. De dröjde dock till matchens slutsekunder innan Johan Koch kom loss och på egen hand kunde runda Vetlandas försvar och målvakt och fastställa slutresultatet 4-2.

Alla spelare gjorde en stark insats

En inte särskilt välspelad match med två lag som var täta i defensiven, jobbade hårt och gjorde det svårt för varandra att få igång ett ordnat spel men där IFK ändå vann rättvist till slut. Ingen enskild spelare utmärkte sig i dagens match utan samtliga spelare bidrog starkt till segern med hårt jobb.

Läs mer om matchen:

Matchbilder: Foto: Patrik Karlsson

Matchrapport

TTELA

Sveriges Radio Väst – intervju med bl a Johan Koch

Höjdpunkter från matchen i TV4: