Seger med 4-1 mot Gais

IFK Vänersborg, med två raka segrar i bagaget och målskillnaden 17-2 på de två matcherna, kom till spel med samma lag som senast med undantag för Petter Andersson. Petters inhopp mot Kungälv vara bara en tillfällig comeback från skadebekymren för att täcka upp för sjuke Alexander Zitouni. Nu var ”Zitto” frisk igen och tillbaka i laget.

0-1 till Gais

Matchen började i bra tempo med böljande spel från båda lagen utan att några riktigt heta målchanser skapades. Båda lagen försvarade sig bra och anföll med bra fart. Gais skulle få spräcka målnollan när Victor Wareborn hittade en lucka i IFK-muren och satte 0-1 på hörna i 18:e minuten.

Spelmässigt gled matchen mer och mer över i IFK:s favör efter gästernas ledningsmål och långa stunder var det spel mot ett mål som gällde. Flera gånger blev det farligt när IFK kom runt på kanten och fick fram hörnor eller hittade, framförallt, Nils Berner framför mål men några mål blev det inte.

IFK dominerade första

Åtminstone inte förrän i den 34:e matchminuten när Joakim Hedqvist fick träff på hörna och kunde kvittera till 1-1. IFK-anstormningen fortsatte men Gais visade prov på bra försvarsspel och de riktigt heta målchanserna dök aldrig upp för hemmalaget. Att resultatet var 1-1 i paus var, sett till matchbilden, smått osannolikt då Gais inte hade ett enda skott på mål utöver hörnan som gick i mål i den första halvleken.

Den andra halvleken tog vid där den första slutade, med ett spelförande IFK och ett försvarande Gais. Och Gais försvarar sig bra, för ofta ut en klubba och gör det svårt att komma igenom deras försvarsmur.

Skapade sprickor i Gais-muren

Men om man slår tillräckligt många gånger mot muren så kommer det till slut bli en spricka, och Fagerström, Koch och Viklund slog och slog med starka genombrottsåkningar, och Viklund borde haft en straff när han på egen hand åkte igenom hela Gais och fick i avslutsläget ett slag över klubban. Domaren missade den solklara straffen och dömde hörna i stället.

Om Viklunds straffsituation var solklar så var Johan Kochs en stund senare mer halvklar till mulen, men en mer generös domare än Team Aidesjö hade kunnat blåsa straff även där. Straffen skulle dock komma och den här gången kunde domarna inte blunda för det som hände – ett lyft var på väg att friställa Hedqvist och Tobias Eriksson tog ner bollen med alldeles för hög klubba i straffområdet.

2-1 och 3-1 i tät följd

Den efterföljande straffen slog nämnde Hedqvist in bakom Jesper Thimfors. Kort därefter tog en av planens bästa spelare, Emil Viklund, tag i spelet och hittade fram med en djupledsboll till Andreas Eriksson som fintade åt höger och sköt i skäret. Bollen satt lågt och 3-1 var ett faktum.

Gais försökte lyfta spelet sista 20 minuterna och skapade också en del halvchanser men lyckades inte trycka in bollen. Överlag hade IFK Vänersborg god kontroll på matchen och hade lägen att utöka sin ledning – närmast kom Nils Berner som lyfte en boll i ribban ur snäv vinkel.

Koch målade i slutsekunden

istället kunde Johan Koch, på sedvanligt vis, i matchens sista sekund åka sig fri och lyfta in 4-1. Efter målet blåste domaren av matchen och IFK:s tredje raka seger var i hamn.

Gais stretade emot bra men har problem i det offensiva spelet. Det var väldigt uddlöst. I defensiven är de väldigt skickliga, samspelta och aggressiva och det var starkt av IFK att till slut lyckas luckra upp dem och få in fyra mål.

Imponerande defensiv

IFK Vänersborgs defensiv imponerar också; Bara tre insläppta mål de senaste tre matcherna – alla på fasta situationer (två hörnmål och en straff). Pertti Virtanen var länge sysslolös mot Gais men var alert när det började hetta till framför honom. Richard Wallin Kamperin och Johan Skatz gör starka matcher i backlinjen och Emil Viklund har mer och mer tagit rollen som motorn i IFK:s speluppbyggnad.

Litet extra plus efter denna kämpaseger vill jag dela ut till mittfältsduon Robin Lundqvist och Alexander Zitouni. De jobbade stenhårt hela matchen, vann mycket boll och närkamper och plockade upp många andrabollar. Det grovjobbet ska inte underskattas, inte minst i såna här tajta matcher.

Mer om matchen

Matchbilder: Foto: Patrik Karlsson

Matchrapport

TTELA.se – Toni Anderssons sportkrönika

SR.se – intervju med Richard Kamperin Wallin

SR.se – intervju med GAIS tränare Jonas Holgersson

TV Väst – höjdpunkter och alla mål, intervju med GAIS tränare

 

Foto: Patrik Karlsson