Seger i svängig match

IFK Vänersborg var steget före och snäppet starkare än hemmalaget Hammarby i en tät match där IFK drog ifrån men Hammarby klamrade sig fast. Till slut kunde de blåvita dock rycka ifrån och vinna med 5-3.

Hemmalaget Hammarby kom till matchen med en storförlust i bagaget i premiären, och såg fast beslutna ut att inte låta något sådant upprepa sig inför de egna supportrarna. De kom ut med hög intensitet och aggressivitet i försvarsspelet och gjorde det svårt för IFK Vänersborg att få igång något ordnat spelat första 20 minuter – dock hjälpta av ett stundtals passivt och slarvigt blåvitt bortalag.

Kimmo kastade
Hammarby radade upp hörnor men IFK:s hörnrus var kompakt och när man sedan lyckades spela sig förbi Hammarbys press och komma rättvända med fart lyckades även IFK ta sig till farliga skottlägen. Och vill man göra det ännu enklare för sig kan man helt enkelt kasta bollen över motståndarna – vilket var precis vad Kimmo Kyllönen i den 30:e minuten gjorde till en djupledsåkande Niklas Holopainen, som lurade siste gubbe och placerade in 1-0 till IFK Vänersborg.

Därefter dröjde det inte länge innan Emil Viklund kunde utöka ledningen till 2-0 genom ett flygande anfall tillsammans med Niclas Nyqvist. Avslutningen av halvleken bestod sedan av att massivt grönt hemmatryck mot Kimmo Kyllönens mål efter att först Robin Lundqvist och sedan Emil Viklund dragit på sig utvisningar inom loppet av ett par minuter. IFK-laget klarade dock av att stå emot och kunde gå in till halvtidsvila i 2-0-ledning.

– Vi känns lite sega, det är för dålig rörelse utan boll. Det blir mest bollhållaren som kör, sammanfattade Adam Herou Löf den första halvleken i Elitserien Live.

Firma Nyqvist-Viklund slog till igen
Tidigt i den andra halvleken snodde Niclas Nyqvist åt sig en boll på Hammarbys planhalva och vad på väg igenom, fick ett slag på klubban i straffområdet och ville ha straff, men domare Ulrik Bergman höll inte med. Kort därefter fick en IFK-spelare nästintill öppet mål efter en tilltrasslad situation men bollen gick utanför, och i anfallet efter kunde istället David Jansson göra 2-1 till Hammarby.

Felix Nyman tryckte in kvitteringen 2-2 framför mål i kalabaliken efter en hörna, innan det var dags för firma Nyqvist-Viklund att presentera sig igen. Precis som vid 2-0-målet stod Nyqvist för en geniala passningen och Viklund för avslutet i mål till 3-2. Efter målet tog Jesper Bryngelson en timeout och när matchen blåstes igång igen dröjde det inte många minuter innan Kalle Lempinen vann boll på offensiv planhalva, droppade bollen bakåt till Ilja Grachev som stänkte in ett vänsterskott precis intill stolpen till 4-2.

Dubbelhattrick av Emil
Hammarby satsade allt på ett kort och fick in en snabb reducering till 4-3 genom Robin Sundin men kom aldrig närmare än så. Istället kunde Emil Viklund fullborda sitt hattrick när han tog ner en hörnretur tryckte in bollen medan Hammarby satt med två spelare på utvisningsbänken. 

– Det får jag vara nöjd med. Det är inte varje dag, konstaterar Emil Viklund efter matchen i Elitserien Live apropå att han inlett serien med att göra hattrick två matcher i rad. IFK Vänersborg har nu startat seriespelet med två raka segrar och toppar tabellen med fyra poäng. Något som ger arbetsro till laget och nye tränaren Jesper Bryngelson.

– Otroligt skönt såklart, det är jätteviktigt poäng att få med sig annars annars kanske man börjar fundera om är på rätt spår. Så det är otroligt viktigt för självförtroendet, avslutar Emil Viklund, som i och med sitt tredje mål i matchen även gjorde sin 250:e poäng i elitserien.

Familjefesten på lördag
Nästa match för IFK Vänersborg är redan nu på lördag hemma i Arena Vänersborg kl 15.00, när AIK kommer på besök. Då är det även dags för Familjefesten att besöka Vänersborg, ett arrangemang med barnen i fokus där det bland annat bjuds på snöhög för barnen att leka i, ansiktsmålning, bananer, popcorn, autografer och mycket mer.

Håll utkik på hemsidan de närmaste dagarna för mer information.

Text: Daniel Johansson Silvereld
Foto: Mikael Larsson