Seger i snöyran på Zinken

Snön drog in över Stockholm strax innan matchen mellan Hammarby och IFK Vänersborg skulle dra igång, och det var de blåvita gästerna som hanterade de svåra förutsättningarna bäst och vann med 5-2.

Antalet IFK-segrar på den klassiska arenan på Södermalm i Stockholm kan räknas på ena handens fingrar – faktum är att IFK Vänersborgs seger ikväll var den blott tionde någonsin sedan lagen möttes för första gången i januari 1996 – vilket gör fredagens insats ännu mer imponerande. Speciellt om man har i åtanke att Vänersborg hade så stort bortfall av spelare till följd av skador och sjukdomar att man tvingades spela med en avbytare färre och tränare Jesper Bryngelson fick ta klivet från bänken in på isen.

I det ymniga snöfallet var det svårt för något av lagen att få till ett organiserat spel och även om lagen inledningsvis försökte spela sig fram längs isen så gott det går så övergick det allt eftersom till kamp om lösa lyrbollar i de båda straffområdena. Det spelade visade sig IFK behärska klart bäst både i det egna och motståndarnas straffområde. Linus Hagman snappade upp en lös boll och rullade in 1-0 efter drygt tio minuters spel och samme Hagman utökade en stund senare även till 2-0 med ett hårt, lågt skott från 30-35 meter som smet in nere vid Hammarbymålvaktens vänstra stolpe.

I den andra änden av planen stod Simon Blomkvist, Kimmo Kyllönen & Co pall för det mesta och tvingade Hammarbytränaren Misja Pasjkin att ta en tidig timeout. Någon önskvärd effekt av den fick han inte, istället var det, just det, Linus Hagman som kunde utöka till 3-0 på hörna i 36:e minuten, något som stod sig halvleken ut.
– Vi sa att vi skulle kriga, slå mycket långbollar och plocka ner dem, sa Linus Hagman i Bandypuls sändning efter den första halvleken. Jag tycker vi gör en klockren halvlek.

Snön fortsatte att falla i den andra halvleken och matchbilden blev densamma. Hammarby satsade allt på ett kort från start och fick också in en tidig reducering genom Kasper Milerud, men ungefär där tog det roliga slut för Hammarby. IFK-försvaret stängde butiken resten av matchen och istället kunde man utöka sin ledning två gånger om genom att Jesper Bryngelson först visat att måltjuvstakterna sitter i fortfarande när han styrde in Kalle Lempinens inspel från nära håll, innan Linus Hagman vann boll, kom fri och med sitt fjärde mål för matchen spikade slutresultatet 5-1.

– Jag är jättestolt över hur grabbarna hanterar den här matchen med det här vädret. De gjorde en fantastisk insats, sammanfattade Jesper Bryngelson efter matchen i Bandypuls sändning, i vad som förhoppningsvis är hans enda och sista match som spelare i IFK-tröjan.

– Vi hoppas vi ska få tillbaka lite folk här i veckan. Hagman får gärna fortsätta gärna mål men jag tror inte vi ska satsa på mig mer, avslutar Jesper med ett leende.

Text: Daniel Johansson Silvereld
Foto: Mikael Larsson