Seger i "nystarten" – sviterna bröts

Nye tränaren Stefan Karlsson fick en smakstart på jobbet här ihop med nr 110 Christoffer Fagerström. Foto: Patrik Karlsson

 

Det var första matchen med gänget för nye tränaren Stefan Karlsson. Både han och spelarna har under de nio dagar som gått sedan han tog över klubben pratat om hur de jobbat på att förändra sitt spel och sett kvällens match mot Sirius som en nystart där man lämnar det som hänt tidigare bakom sig.

Sirius skapade mest inledningsvis

Och visst kunde man redan från start skönja en del förändringar på isen. Henric Eriksson spelade vänsterhalv för första gången sedan ungdomsåren, och man kunde även se hur laget från första början spelade mer offensivt i både anfallsspel och försvarsspel.

Det var bra fart på båda lagen inledningsvis, med jämnt bollinnehav men med Sirius som det lag som skapade det första heta målchanserna. David Erkenborn var dock med och gjorde ett par fina räddningar inledningsvis.

Ju längre halvleken led, desto mer tog IFK över spelet och chanserna. Marginalerna var dock inte på IFK:s sida i den första halvleken, fyra gånger träffade de blåvita ramen med rungande skott. I den 19:e minuten skaffade IFK en hörna som Marcus Sixtensson Ottosson som siste man i kön stänkte in till 1-0.

Tog tag i spelet efter kvitteringen

IFK gick ner lite i intensitet efter ledningsmålet och jagade inte de för dagen vitklädda motståndarna lika hårt som man gjort inledningsvis. Sirius utnyttjade de lite större ytorna man fick och Klas Nordström fixade en straff efter en fin öppnande passning som gjorde honom mer eller mindre ren.

Straffen satte Mattias Åhlén i mål. Så långt var 32 minuter spelade. IFK tog dock tag i spelet direkt och skapade flera vassa lägen, bland annat hade Andreas Eriksson och Joakim Hedqvist två mycket fina skottlägen där skotten täcktes i sista sekund av försvarare.

Dessutom skapade IFK flera hörnor och på en av dessa fick Joakim Hedqvist äntligen utdelning efter att ha träffat ramen två gånger; 2-1 satt klockrent bakom Jakob Säleby. Det blev också paussiffrorna.

Fin första halvlek

En fin första halvlek med fartfyllt anfallsspel med många delaktiga och aggressivt försvarsspel. Men IFK har inte varit i ledning i paus många gånger den här säsongen och frågan man ställde sig var hur laget skulle reagera på att spela i ledning?

Alldeles utmärkt, skulle det visa sig. Förvisso kvitterade Sirius till 2-2 fem minuter in i halvleken sedan Max Eriksson direktskjutit in Andreas Eskhults inspel från kanten.

Repliken från IFK kom dock bara minuten senare. Petter Andersson gjorde en av många fina uppåkningar på högerkanten, sköt mot mål och målvakten tappade bollen i kamp med Andreas Eriksson, som bara hade att vända upp och lägga in bollen i öppet mål.

Fagerström och Koch dominerade mitten

IFK förde hela tiden spelet och Johan Koch och Christoffer Fagerström dominerade isen i sina nya roller som spelförande mittfältare och Fagerström gjorde många fina genomåkningar som borde resulterat i mål, liksom Andreas Erikssons inbrytning med skott från nära håll, men Jakob Säleby gjorde flera riktigt fina räddningar.

Så småningom lossnade det dock för IFK i målskyttet. I 69:e minuten satte Joakim Hedqvist sin andra hörna för dagen, och tre minuter senare slog samme Hedqvist till med ännu en drömträff på hörna. När sedan Johan Jansson-Hydling serverade Robin Lundqvist fritt fram mitt i straffområdet efter en riktig indianare, så blev det 6-2 och matchen var oavgjord.

Joakim Hedqvist ville dock ha sista ordet och slå spiken i kistan på allvar när han i 85:e minuten fick bollen av Fagerström, avancerade framåt och sköt från distans mellan benen på Säleby till 7-2. Alexander Mayborn reducerade förvisso till 7-3 på hörna i slutminuterna men IFK-segern var aldrig hotad.

Petter bäst på planen

Säsongens bästa insats av IFK och en smakstart för nye tränaren Stefan Karlsson. Dessutom bröt IFK två trista sviter i och med segern; både förlustsviten på fyra raka förluster i serien och den sex matcher långa förlustsviten mot (numera före detta) spöket Sirius.

I bortalaget var Jakob Säleby den klart bäste spelaren med flera kvalificerade räddningar. I IFK Vänersborg var Petter Andersson mycket företagsam och betydligt mer offensiv än vi sett honom tidigare under säsongen. Spelmotorerna Fagerström och Koch ska också ha beröm, liksom fyramålsskytten Joakim Hedqvist och målvakten David Erkenborn som var stabil och alert.

Henric Eriksson nöjd på ny position

Henric Eriksson spelade alltså på ny position och gjorde det med bravur. Klassiska sportfrågan efter segern; Hur känns det?
– Det känns som kramp, utbrister Henke. Men det var väldigt roligt, och det kändes ganska bra.

Var det stor omställning att byta position så här mitt under säsong?

– Det blir lite andra åkningar och jag vill ju vara med hela tiden i varje anfall, och det kanske man inte riktigt ska vara som halv, då blir man väldigt trött. Det svåraste är hur man ska ligga positionsmässigt defensivt. Kommer de och åker så vet jag hur man ska göra för att köra över någon, det jag jag ju gjort i många år. Men när de spelar på flipp och lyror är det lite svårare.

Efter en dryg vecka med ny tränare och nya influenser så tycker Henric att laget gjorde en bra insats.
– Bitvis får vi igång ett spel som vi vill, där är vi vassa framåt. Sen är det våran dag idag, vi får det där lilla medflytet. De säger att man alltid förtjänar det, men det är ju svårt att säga varför vi förtjänar det flytet. Men vi jobbar väl lite hårdare och är lite mer noggranna. Vi gör ett hårt jobb hemåt och krigar hela tiden på deras farliga spelare och det är väl det som leder fram till att vi får utdelning också, konstaterar Henke.

Stefan Karlsson fick som han önskade

Tongångarna var positiva på läktaren under matchen och frågan är om det är Stefan Karlsson-effekten. Oavsett så blev det en seger och Karlsson är nöjd med vad han såg idag.

– Det är inte bara segern, utan sättet vi spelar på med mycket passningar och många som deltar. Vi gör en del hörnmål men när vi får de hörnorna spelar vi riktigt bra och skapar chanserna. Sen har vi bra genomåkningar och bra försvarsspel. Hade jag fått önska och satt matchen innan, då hade det sett ut såhär, säger Karlsson nöjt.
– Jag hoppas att de som var här idag såg en viss förändring av vårt sätt att spela, avslutar Stefan.

Nu är det annandagsderby mot Villa härnäst! Se till att skaffa biljett nu!

Läs mer om matchen:

Matchbilder Foto: Patrik Karlsson 

Matchrapport

TTELA

UNT

Sveriges Radio Väst

TV4 Väst