Seger i hemmapremiären mot IFK Motala med 6-4

Efter mycket möda och stort besvär blev det till slut seger för IFK Vänersborg i hemmapremiären mot IFK Motala. 6-4 blev slutresultatet efter att gästerna varit i ledningen ända till den 79:e minuten, men tre snabba IFK mål på slutet vände matchen till hemmaseger.

-Det var spånt idag och vi får skylla på premiärnerver, men två poäng blev det och det var det viktigaste idag, sa en lättad IFK-tränare Ari Holopainen.

Nu spelar vi i vår hemmaborg, det är vi som ska bestämma, sa IFK:S lagkapten Jocke Hedqvist inför matchen. Men det blev precis tvärtom. Motala satt i förarsätet stora delar av matchen och det var inte förrän de sista 20 minuterna som IFK kom igång, och också fick utdelning. Fram till dess hade hemmaspelet varit väldigt krampaktigt.

Lyckades samla ihop oss

-Jag hade alla känslor som finns under matchen och jag var stundtals irriterad. Men jag är ändå nöjd att vi lyckades samla ihop oss på slutet och även om vi inte spelade bländade på något vis, så vann vi till slut, och det är det som räknas, sammanfattade Holopainen.

IFK hade möblerat om lite i laget sedan Västeråsmatchen. Robin Lundqvist stod över efter skadan senast och på högerhalven klev istället David Jensen in och gjorde det bra. På den andra halven var Emil Viklund tillbaka efter några år på mittfältet.

-Det var svårare än jag trodde. Vi får se om det var en engångsgrej eller om jag fortsätter där, sa Emil med ett leende, och det leendet kunde han kosta på sig för det var Emil som till slut blev den som avgjorde matchen med två mål på slutet.

-Nja, matchhjälte vet jag inte, men jag är väldigt nöjd att vi vann och fick två poäng. Vi gjorde det onödigt svårt för oss idag, tycke tvåmålsskytten.

Motala i förarsätet

Motala i förarsätet sa jag och man gjorde snabbt 2-0 på två hörnor, och därtill missade man en straff som Erik Ivarsson sköt klockrent i stolpen. Istället satte Jocke Hedqvist sin straff och hemmalaget hade 1-2 i paus och var målmässigt med.

Efter paus var det ett nytt hörnmål för Motala innan Joakim ”Kimmen” Johansson reducerade, också han på hörna. 2-3 och man trodde nog att IFK skulle kliva på lite mer men Motala ökade till 2-4 och det stod sig till den 70:e minuten.  Då satte först Juho Liukkonen en hörna, som följdes av ett frislagsmål av Kimmen, och IFK var äntligen ikapp gästerna.

-Vi började spela lite rakare och malde sönder dem på slutet. Vi vägde helt enkelt lite tyngre och deras orutin gjorde att de drog på sig utvisningar, menade Ari Holopainen.  

Motala drog på sig tre utvisningar i slutet av matchen och det öppnade såklart upp för Vänersborg, och för Emil Viklund. Först satte han en ett hörnmål innan han avslutade med en soloåkning och en kanon rätt upp i nättaket till 6-4.

-Vi har många bra skyttar, sammanfattade Ari Holopainen, och de var viktiga idag.

Tre hörnmål, en straff och ett frislagsmål av fyra olika skyttar, så det är bara att instämma med Ari. Och Vänersborgspubliken får chansen att redan på onsdag se dem igen då nykomlingen Falu BS gästar Arenan. Välkomna då!

 

Text: Svante Johansson

Foto: Patrik Karlsson