Seger i första cupmatchen mot Kungälv

Vänersborg vann ikväll den första matchen mot Kungälv i Svenska Cupen med 6-4 (3-2) och tränare Marcus Bergwall är nöjd med vad han såg;

– Jag tycker vi spelar ganska bra. Första halvlek är helt godkänd, i andra spelar vi mer hafsigt. Vi spelar i en pressad situation när vi tappar till 4-4 men reder ändå ut det och återtar ledningen och gör två mål i slutet.

I en ganska tveksam och avvaktande start från båda lagen så tog Kungälv ledningen i den 7:e matchminuten med 0-1 genom Fredrik Johansson, som utan uppvaktning får skjuta i hemmalagets straffområde.

Vänersborg jobbade upp sig ju längre matchen gick och fick mer fart under skridskorna och vågade kliva på bättre. Det gav resultat efter 16 minuter in i matchen när Christoffer Fagerström satte 1-1 efter en hörnsituation, på passning från Martin Röing.

Inte långt efter kvitteringen startar Röing ett fint uppspel från egen planhalva som går genom hela plan och fram till Andreas Eriksson som från höger sedan sätter ett snyggt pass snett inåt bakåt till Fagerström som kommer fri och sätter enkelt in den i målburen; 2-1, och 19-årige Fagerström gör sitt andra mål inom 2 minuter.


Fagerström sätter Vänersborgs två första mål.

3-1 kommer i den 24:e matchminuten genom ytterligare ett fint uppspel där Mikael Osten Olsson sätter en djupledspassning genom Kungälvs försvar, som Petter Andersson snappar upp, är fri med målvakt, och lägger säkert in den bakom Virtanen.

Kungälv reducerar sedan till 3-2 i den 36:e matchminuten på ett frislag som Ted Skoglund lägger in bredvid Erkenborns högra stolpe.

Resultatet står sig halvleken ut.

Andra halvlek börjar bra när Fagerström snappar upp bollen i en lite rörig situation och går på skott från snäv vinkel från höger som Kungälvs målvakt lyckas rädda utåt, men där kommer Andreas Eriksson som inte gör något misstag utan och kan lägga in den i mål till 4-2 efter 2,5 minut.

Vänersborg tappar lite fart och beslutsamhet i andra halvlek och Kungälv reducerar först till 4-3 på hörna genom Mikael Lindberg. När klockan visar 77:44 kvitterar även Kungälv till 4-4 genom Ted Skoglund efter att Vänersborg tappar boll i eget straffområde.

Med 10 minuter kvar så får hemmalaget upp farten igen. Sixtensson sår en lång boll som Osten fångar upp och sedan lägger snett inåt bakåt där Andreas Eriksson kommer och lägger in till 5-4 i den 82:a minuten.

Fem minuter senare kommer Englund fri med målvakt, blir upphakad i straffområdet och domaren blåser straff. Weiselius sätter säkert straffen vid stolpen och utökar ledningen med 6-4.

Bergwall ser mycket positivt i säsongens första tävlingsmatch
– Vi har farten och jag tycker passningsspelet är okej. Det är mindre bra i andra halvlek dock. Man ser att det finns linjer i spelet och det märks redan nu att vi är mycket bättre tränade än i fjol.

Vad måste ni förbättra?

– Vi måste ha mer tålamod, vi måste inte göra mål i varje anfall. Det är bättre att vi har 6 riktigt skarpa lägen än 12 halvdana, säger Bergwall.

Vad tar ni med er till söndagens returmöte?

– Vi måste se till att kontrollera och föra matchen i 90 minuter istället för 50-60 minuter och vi måste ha tålamod. Men vi har farten och vi skapar målchanser, det ska vi ta med oss.

Tränare Bergwall tycker ingen sticker ut särskilt i kvällens match men nämner ändå Johan Skatz.

– Jag vill i så fall lyfta Skatz som kliver fram bra. Han var lite trevande i första halvlek men lyfter sig och gör en bra 2:a halvlek, tvärtemot vad laget i helhet gör.

Vi tackar kvällens besökare som valde att se Vänersborg vinna mot Kungälv istället för att se Sverige förlora mot Ungern. Hoppas vi ser er alla och ännu fler i returmötet på söndag kl 13.00 i Arena Vänersborg.

Till matchrapport

Se övriga resultat från Svenska Cupen här