Säker IFK-seger mot Frillesås

IFK Vänersborg reste sig efter en mardrömsstart och tog en klar seger på Sjöaremossen.

Frillesås rivstartade matchen hemma på Sjöaremossen på ett sätt som verkade ta IFK Vänersborg på sängen till en början. Redan efter en halv minut sköt Fredrik Johansson ett frislag som Anton Svensson – debutant i IFK-tröjan för dagen – gjorde en benparad på men sedan var chanslös när Markus Fremstad lyfte in returen från nära håll. 

Mardrömsstarten fortsatte för IFK Vänersborg när Frillesås i sitt andra anfall gjorde 0-2 genom Linus Jönsson bara minuten senare. Därefter lyckades dock IFK-laget ta sig samman och sakta men säkert börja bända tillbaka matchen i egen favör. Reduceringen kom när Emil Viklund efter tio minuter lyckades snärta in reducering till 1-2 i en tilltrasslad situation efter fint förarbete av Kalle Lempinen.

Vändningen fullbordad innan paus
Kvitteringen satte Linus Hagman när han tryckte upp returen på Grachevs skott i nättaket och när Adam Herou Löf stod för matchens prestation – snabb dragning och stenhårt skott i bortre krysset – så var vändningen fullbordad. IFK Vänersborg hade total kontroll på händelserna och Linus Hagman kunde med sitt andra mål utöka ledningen till 4-2 strax innan halvtidsvilan.

– De får två slumpmål i början, vi är inte riktigt där från start. Sen gör vi det bra som kommer vi tillbaka tycker jag. Vi får med oss många i anfallen trots att det är lite hoppigt och hackigt och gör fyra bra mål, sammanfattade målskytten Adam Herou Löf den första halvleken i Elitserien Live.

IFK Vänersborg behöll kommandot även från start i den andra halvlek och kunde tidigt rulla upp Frillesåsförsvaret i ett riktigt fint anfall som avslutades med att Niklas Holopainen dunkade upp bollen i nättaket bakom Frillesåsmålvakten till 5-2. Frillesås försökte trycka framåt och sätta press på IFK-försvaret som dock inte hade några större problem med att stå pall, fram till 57:e minuten när Tero Liimatainen fick en fin passning i djupled och placerade in bollen lågt vid bortre stolpen. 

Hugos första för säsongen
Något direkt momentum hann Frillesås aldrig bygga upp efter det målet för Vänersborgsrepliken var snabb. Emil Viklund tog sig fram på högerkanten och slog in en boll som via en Frillesåsförsvarare hittade fram till Hugo Sjöling som enkelt kunde lägga in sitt första mål för säsongen i öppen kasse till 6-3.

Frillesås tog en timeout och började spela lite mer desperat med fler chansbollar in i straffområdet, men IFK-spelarna var lugna och noggranna när bollarna damp ner där och de bollar som Frillesåsspelarna ändå fick tag kunde Anton Svensson tryggt och stabilt rädda. Frillesås jakt gav IFK Vänersborg omställningslägen och närmast att göra 7-3 var Linus Hagman som fick fritt favoritläge ute till höger i straffområdet, men Frillesås målvakt gjorde en fin räddning och förnekade Linus ett hattrick.

Det var först när knappt tio minuter återstod av matchen som Frillesås kunde få in en reducering genom Karl Tagesson med fint förarbete av Tero Liimatainen. De avslutande minuterna blev röriga med mycket lyft in i IFK:s straffområde som IFK-försvaret rensade bort, men det gjorde man föredömligt och Frillesås var egentligen aldrig nära en ytterligare reducering.

IFK nosar på slutspel igen
Istället kunde IFK Vänersborg hålla undan till en säker 6-4-seger och ta klivet förbi Sirius i tabellen upp på elfte plats. Man har nu samma poäng men något sämre målskillnad än Gripen som just nu innehar den sista slutspelsplatsen. 

– Vi tar med oss att försvarsspelet är riktigt bra idag, det kommer mycket inspel som vi måste ta bort och det kommer säkert bli samma sak mot Sirius på lördag, konstaterade Linus Hagman i Elitserien Live efter matchen. Linus som var nöjd med att bidra med två spelmål men konstaterar att det borde varit tre med tanke på jättechansen han hade vid ställningen 6-3:

– Ja, den ska jag sätta. Vi krigar oss till två poäng och det känns riktigt bra.

Nästa match för IFK Vänersborg som sagt nu på lördag mot Sirius i Uppsala. Avslag kl 15.00.

Text: Daniel Johansson Silvereld
Foto: Jorge Moreno