Säker seger för IFK i annandagsderbyt


IFK:s lagkapten Emil Viklund blev tvåmålsskytt i derbyt mot Gripen.

 

Annandagsderbyt mellan Gripen och IFK Vänersborg blev precis som ett derby ska vara. Tufft och tätt och spännande hela vägen in mot slutet. IFK Vänersborgs var dock lite tyngre till slut och kunde vinna med ganska så klara 6-3.

-Ja det var tätt och tufft och det ska det vara. Jag tycker ändå vi kontrollerar matchen bra, sa en nöjd IFK-tränare Magnus Nordin.

Veteranen Rickard Wallin Kamperin var också väldigt nöjd efter segern.

-Annandagsmatch borta mot Gripen, 3-6 på tavlan och två poäng med hem till Vänersborg, såklart det är skönt, sa Rickard.

Tätt och tufft och redan i matchens första minut fick Johan Koch en rejäl luft tur i Gripens straffområde. Johan landade ganska så illa, men som tur var reste han sig. Inget mål där, men en minut senare utnyttjade Jocke Hedqvist ett felpass i Gripen försvaret och pangade upp 1-0 i nättaket.

Gripen kvitterade ganska så omgående på en hörnretur där Adam Rudell var sist på bollen. Det hände mycket i den första halvleken, och 2-1 till IFK kom när Nikita Ivanov fick bollen vid mittcirkeln och accelererade mot mål. Emil Viklund följde med och fick bollen perfekt serverad.

Gripen kvitterade än en gång på hörnretur och det var Eetu Peuhkuri som var sist på bollen.

-Gripen gör det bra och det fick ny energi av sina mål, menade Magnus Nordin

IFK kunde dock gå fram till 4-2 innan paus. Först satte Jocke Hedqvist en straff som Robin Öhrlund fixade. Sedan gjorde Mikko Lukarilla ensam med Gripen målvakten inget misstag efter Sergei Lomanovs fina lyft.

-Jag tycker vi är väldigt bra i första och de skapar inte mycket och vi kanske borde haft ledningen med ytterligare något mål. Efter paus börjar vi bra men sedan blir vi onödigt försiktiga, tyckte Rickard Wallin Kamperin.

Ja IFK fick en blixtstart även i andra. Wallin räddade en hörna och bollen hamnade hos Emil Viklund som gick rätt över banan. Rickard Wallin följde med och väntade bara på Viklunds frispelning, men istället blev Emil neddragen och det blev straff för IFK.

-Emil har redan passat till mitt enda mål i år, och han tyckte det räckte att jag gör ett per säsong, sa Rickard och skrattade.

Men blixtstarten kom av sig för Hedqvist bommade straffen, eller rättare sagt Erkenborn i Gripen-målet stoppade den.

Efter detta tog IFK hand om matchen ganska så rejält, och man kontrollerade händelserna väl. Det blev dock inte så många lägen, för Gripens försvar var väldigt samlat. Men IFK hade ett stort bollövertag i den andra halvleken.

Nordin och Uhlin hade ändrat lite i IFK:s uppställning och spelade med en defensiv mittfältare och den rollen delades av Alexander Zitouni och Mattias ”Pumpen” Johansson.

-Vi ville ha upp Emil Viklund ett hack i banan och då ville vi säkra med Zito och Pumpen på mitten. Pumpen är också bra skytt och pådrivare så vi ville gärna ha med honom. Med Emil lite högre upp så har vi fyra väldigt offensiva hot, och därutöver också två offensiva halvor, förklarade Magnus Nordin, som också menade att det kan bli ändringar i denna laguppställning.

-Det var detta lag vi valde idag och nästa gång kan det bli något annat. Vi får anpassa oss och känna oss fram.

Det blev ändå en del spänning på slutet och det var återigen en hörna som tog Gripen in i matchen. En kvart innan slutet pangade Linus Rönnkvist in 3-4 och det var match igen.

Efter detta satsade Gripen allt framåt för en kvittering, och då blev det såklart luckor bakåt. Dessa luckor utnyttjade Emil Viklund och Sergei Lomanov, och de spelade fram varandra till var sitt mål på övertid och fastställde 6-3.

-Det var många som var bra idag och det var stor delaktighet. Alla fyller sina positioner, så jag är väldigt nöjd. Nu är det träning imorgon och sedan match igen mot Kalix. Det är bara att ladda om, sammanfattade Magnus Nordin.

Text: Svante Johansson, Foto: Patrik Karlsson

Matchrapport

Radio Väst

Bandyplay – highlights

TTELA