Rut-Lina Berner fortsätter en till säsong i Damlaget!

Vi fortsätter att presentera spelarna som skrivit kontrakt och kommer spela i damlaget i vinter. Idag presenterar vi mittfältaren och lagets mest rutinerade spelare Rut-Lina Berner.

Rut-Lina gör sin tredje säsong i damlaget i IFK. Hon har tidigare representerat klubbarna Kareby och Villa Lidköping och har flera SM-guld och även junior VM-guld på meritlistan. Rut-Lina arbetar vid sidan av bandyn som arbetsterapeut på en rehabmottagning i Trollhättan.  

Hur känns det att göra en säsong till i IFK?

Det ska bli kul, det är alltid roligt att spela bandy. Damlaget är ju fortfarande relativt nystartat i föreningen så det är en uppbyggnadsresa och vi tar små kliv för varje år som med tiden förhoppningsvis ska bli stora kliv. Det är kul att vara med på den resan och varje säsong blir viktig för framtiden att bygga vidare på.

Du är äldst och mest rutinerad i laget, hur ser du på din roll i laget?

Dels så vill jag kunna få ut det på plan som jag vet att jag har kapacitet för. Jag har spelat många säsonger nu och är en i sammanhanget erfaren bandyspelare som därmed ska ta lite extra ansvar. Men sen såklart ska jag också se till att vara med och pusha de unga tjejerna och försöka vara med att utveckla alla talanger som finns i laget, det är ett stort fokusområde för mig.

Vad har du för förväntningar på säsongen?

Jag tycker denna säsong att man kan förvänta sig att vi ska hålla en mer jämn nivå, dels över hela säsongen med jämnare prestationer, dels över hela matcher än vi haft tidigare. Jag hoppas och tror att vi ska hålla en klart högre lägsta nivå än tidigare och att vi ska ha en annan stabilitet. Det tror jag kan skapa självförtroende och bli en bra miljö där vi vågar utvecklas och utmana oss själva.

Hur ser du på era chanser i vinter i Damallsvenskan?

Förra säsongen så kändes det som att vi i nästan alla matcher hade chansen att vinna, sen såklart fanns det matcher vi hade det lite tyngre och förlorade lite större. Men jag tror att vi redan i vinter kommer kunna utmana topplagen i damallsvenskan. Att vi verkligen kommer känna att vi verkligen kan ge alla lag en match. Sen vet man aldrig riktigt vad motståndarna har för spelarmaterial och hur dom kommer utvecklas under säsong men känslan är ändå att vi ska kunna spela för en vinst i varje match.

Finns det något i ditt spel du vill utveckla under den kommande säsongen?

Jag skulle nog vilja fila på dom flesta delarna, som bandyspelare är det många delar man behöver ha med sig för att vara en komplett spelare och jag ser mig som en tvåvägsspelare så jag vill kunna bidra både offensivt och defensivt på planen. Sen om jag skulle välja ut en viss specifik sak så skulle jag önska att mitt skytte blev bättre.

Vad krävs för att ni ska ta ytterligare kliv?

Jag tror vi som förening ska fortsätta att jobba långsiktigt och göra allt för att behålla spelarna vi har i laget och fortsätta utveckla alla i laget. Det är många i laget som är från Vänersborg vilket kan ge en bra grund för att behålla alla spelare och på sikt kunna bli ett lag för Elitserien. Det är viktigt såklart att föreningen fortsätter satsa och ger laget rätt förutsättningar för att det ska kunna bli så. Jag upplever att föreningen nu har lagt grunden för att det ska bli ett professionellt lag. Föreningen har börjat satsa genom att lägga tid och resurser på det. Det är ett omfattande arbete att starta ett nytt lag och driva till att bli ett elitlag i bandysverige. Men det ser ljust ut, det är på gång.

Vem i laget kommer vara årets utropstecken?

Det finns många i laget som skulle kunna bli årets utropstecken. Men Tilde Ekvall som missade stora delar av förra säsongen tror jag är riktigt revanschsugen och väldigt sugen på att spela bandy, hon tror jag kommer ta stora kliv denna säsong.

 

Text: David Cederbom

Foto: Mats Ahlstedt