Publikrekord och underbar bandy när Villa besegrades!

Annandagen är något speciellt i bandyvärlden. Derbymatcher, publik i mängder och allmän feststämning. När man sedan som åskådare bjuds på bandymatchen som den mellan IFK Vänersborg och Villa Lidköping den 26 december 2012, då finns det få idrottsupplevelser som kan slå ett annandagsderby i bandy.

Matchen hade fantastisk inramning av de 4018 personerna i publiken, fullsatt och nytt publikrekord i Arena Vänersborg. Med en jämn fördelning mellan de båda lagens supportrar, med liten övervikt för vänersborgarna, så blev det också finfin stämning på läktarna.

Villa klart bäst inledningsvis

Villa inledde matchen i ett enormt tempo. Man inledde sin press väldigt högt upp på IFK:s planhalva vilket fick IFK-spelarna att se stressade och konfunderade ut. Villa kunde komma i anfallsvåg efter anfallsvåg inledningsvis och tog också rättvist ledningen redan efter 1.20, sedan Daniel Andersson fått med sig en lyra och blivit fri med Gabriel Bridholm.

Villa gjorde även 0-2 tidigt genom Jesper Bryngelson i efterspelet till en hörna, och hade även bud på fler mål inledningsvis medan IFK knappt kom över halva planen, med ett par undantag. Som när Johan Koch på mer eller mindre egen hand fixade en straff efter 25 minuter. Fram gled Joakim Hedqvist – och sköt stenhårt i stolpen.

Ett par minuter efter straffmissen hittar Martin Berggren Daniel Andersson med ett långt utkast och Andersson viker in och avslutar säkert till 0-3 och ingenting talade för att IFK skulle komma tillbaka från det.

Lossnade för IFK

Men så plötsligt lossnade allt. Andreas Eriksson, som gjorde sin bästa match för säsongen, avslutade ett mönsteranfall där bollen gick som på ett snöre med ett vinkelskott från vänster. 1-3 och match igen. Sista kvarten handlade det nästan uteslutande om IFK Vänersborg som tog över matchen fullständigt, förde spelet och skapade flera farliga chanser.

I 42:e minuten kom utdelningen när Joakim Hedqvist på en högerhörna drog upp bollen stenhårt i nättaket till 2-3, som även blev halvtidssiffrorna. En match där Villa inledde väldigt bra, men sedan inte orkade hålla upp sin höga press och sitt höga tempo, samtidigt som IFK plötsligt fick fart på både boll och skridskor.

I andra halvlek fortsatte matchbilden från första halvlekens slutkvart. IFK var spelförande, hetare och vassare. Joakim Hedqvist hade ett fräsande skott strax utanför redan efter något minut, och man fortsatte att komma till avslut i nästan varje anfall. I den 56:e minuten kom också kvitteringen när Marcus Sixtensson Ottosson drog till på hörna och såg bollen trilla ner precis innanför mållinjen.

IFK spelförande laget

Villa slog dock tillbaka snabbt. Jesper Bryngelson plockade ner en flipp i djupled, spelade bak till Jesper Eriksson som snabbt hittade en fri David Karlsson framför mål som lyfte in 3-4. Målet förändrade inte matchbilden nämnvärt utan IFK fortsatte vara spelförande och det lag som skapade mest och bäst chanser, anförda av Johan Koch, Petter Andersson och Christoffer Fagerström.

Nämnde Fagerström visade sedan i den 60:e minuten varför han är elitseriens bäste skridskoåkare, när han tryckte fart längs vänsterkanten och hur lätt som helst åkte ifrån och runt Villas försvar och rakade in 4-4 i bortre gaveln. Målet blev startskottet på en målexplosion från hemmalaget som fortsatte när Andreas Eriksson revs ner på väg igenom med straff som följd.

Straffen satte Joakim Hedqvist säkert i mål och plötsligt hade IFK vänt 0-3 till 5-4. Och mer skulle det bli. För bara sju minuter efter Hedqvists straffmål gav han bollen till Christoffer Fagerström som skötte resten på egen hand. Han skar in från vänster, lurade med några snabba dragningar upp Villas mittförsvar på norra stå och lyfte kallt in 6-4 förbi Martin Berggren.

Petter prickade krysset

Som att inte det var nog samlade Fagerström också på sig en assist när han passade fram Petter Andersson till dennes kanonmål från 20 meter rakt upp i krysset. 7-4 och publiken var i extas. Men mot Villa går det aldrig att slappna av.

Daniel Andersson stötte in sitt tredje mål för matchen på ett inspel från kanten. Detta bara minuten efter IFK:s mål. Villa jagade på och försökte med mycket flippar och instick utan att få utdelning. Istället kunde Andreas Eriksson kontra in sitt andra mål för matchen när Johan Koch friställde honom i den 82:a minuten.

Avgjort? Knappast. Den här matchen skulle bli outhärdligt spännande in i de sista skälvande sekunderna. Först fick Villa en billig, men antagligen korrekt, straff när Fagerström fick ett felskär i eget straffområde, ramlade och behöll klubban på bollen. Straffen satte David Karlsson i mål.

Nervösa slutminuter

Skyttekungen Karlsson gjorde också 8-7 i den 87:e minuten efter en tilltrasslad situation framför mål och Villas jakt på en sen kvittering vad i full gång. IFK fick slå ifrån sig vilt under matchens avslutande fem minuter och flera gånger var det riktigt nära, men försvaret och stabile Gabriel Bridholm i målet lyckades hålla undan och IFK Vänersborg kunde ta sin femte raka annandagsseger mot Villa.

En alldeles sanslöst underhållande och välspelad match som innehöll allt. Toppar och dalar, böljande spel, många och snygga mål, fantastisk inramning och spänning in i det sista. Bättre än så blir det inte.

Pigg IFK-trio bäst

Hela IFK-laget gjorde en helgjuten insats, med toppar i Christoffer Fagerström, Johan Koch och Petter Andersson som ledde laget och tog tag i spelet. Andreas Eriksson såg också pigg ut och gjorde två fina mål och fixade en straff.

I Villa var hypervasse poängkungen Daniel Andersson bäst tillsammans med liberon Martin Johansson, som hade dålig hjälp av övriga försvaret när IFK:arna kom i flygande anfall.

Tyvärr fick vi se Henric Eriksson i IFK gå av isen redan efter fem minuter sedan ett skott i magen tagit illa. Han kom inte tillbaka under matchen utan ersattes med den äran på vänsterhalven av Didrik Land.

Läs mer:

Matchbilder, Foto: Patrik Karlsson

Matchrapport

TTELA:s rapportering från matchen

Nya Lidköpings-Tidningen

Sveriges Radio Väst – intervju med Fagerström