Premiären avklarad för IFK Vänersborg

Visst fick Alexander Mayborn göra comeback och Mathias Johansson fick göra debut mot Jenisej, och båda blev dessutom målskyttar.

På fredagskvällen begick IFK Vänersborg sin premiärmatch för säsongen när man tog emot ryska mästarlaget Jenisej i Arenan. Att IFK skulle få det svårt och tufft var väntat på förhand, men det blev nog ändå lite svårare än man hade tänkt sig.

Ryssarna var klassen bättre än IFK och vann med hela 14-3, men IFK-tränaren Stefan Karlsson var ändå inte alltför nedslagen efter förlusten.

– Vi möter ett grymt bra lag som kör på i 90 minuter. Jenisej är en enormt samspelt lagmaskin som har spelat ihop i många år. Bättre motstånd kan vi inte möta, säger Stefan.

Ja, Jenisej är ett otroligt bra lag. De spelade med fart och rörlighet,  och alla spelare var delaktiga. IFK höll emot i elva minuter men sedan började målen rulla in med jämna mellanrum. Noterbart är att endast ett av målen var på hörna, och resterande var spelmål.

– Det är klart att om det varit en tävlingsmatch så kanske vi hade löst vårt försvarspel på ett annat sätt, men vi försökte spela på, och det kanske blev några väl enkla mål. Det är aldrig kul att förlora stort, men jag tycker ändå att vi försöker, och vi har en positiv attityd matchen igenom, menar Stefan Karlsson.

På slutet fick också IFK lite utdelning och på de sista tio minuterna lyckades man göra tre mål. Först var det Mathias Johansson som slog in en hörna. Nästa gjorde Nikita Ivanov på ett snyggt genombrott, och slutligen var det Alexander Mayborn som plockade åt sig bollen och höll undan för en Jenisej försvarare innan han la den i mål. Samtliga mål alltså av nyförvärv, eller nygamla IFK-are.

– Det är positivt att vi gör tre mål på slutet, och det finns också mycket annat som vi plockar med oss från denna match. Jag tror det kan bli en helt annan match redan på onsdag, säger Stefan Karlsson.

Lagen möts en andra gång nu på onsdag och förhoppningsvis är då Sergej Lomanov klar för spel efter sin skada.

– Målsättningen är att Lomanov spelar på onsdag, säger Stefan.

Mer positivt i IFK var Felix Pherson som såg väldigt stark ut, och drog ett tungt lass på IFK-mittfältet. Felix som gjorde en fin debutsäsong i IFK ifjol, och kommer säkert att bli än vassare denna vinter. Även Nikita Ivanov var pigg och visade prov på en enorm fart, och han kommer att bli sevärd i Arena Vänersborg i vinter.

Jenisej befinner sig alltså på träningsläger i Vänersborg och lagen möts igen redan på onsdag i Arenan. Däremellan möter Jenisej Villa i Lidköping på måndag. Så det finns fler chanser att se ett av världens absolut bästa bandylag spela.

Text: Svante Johansson

Foto: Patrik Karlsson

Elitrapport

Matchbilder