Premiär för AIK i Arenan

Ny viktig hemmamatch när Elitserien närmare sig sitt slut. Det är fyra omgångar kvar av grundserien.

Det blir ett historiskt möte mot AIK som aldrig har spelat i Arenan.

– Det är två poäng som gäller, säger Ari Holopainen. Det låter som årets melodi men vi vet vad vi kan vi måste spela ut och våga göra misstag. Vi vet våra krafter. AIK är inget omänskligt lag, de är inte konstigare än något annat lag i Elitserien. Inget är omöjlig, tycker Ari.

För AIK – en av säsongens nykomlingar i elitserien – är det premiär i Arena Vänersborg. Laget kommer stärkt från den senaste matchen i söndags då Broberg besegrades med 8-2. 

Det finns mycket bandytradition i AIK, men det mesta ligger långt tillbaka i tiden. Klubben har tre SM-guld, senast 1931, och har 24 säsonger i högsta serien.

Efter säsongen 1985/86 lade AIK ner bandyn för att starta igen 2004. Det bör tilläggas att detta gäller herrlaget. Dambandyn har under senare decennier varit framgångsrik med 15 SM-guld.

Det gick lite upp och ner för AIK efter bandyns nystart. Förra säsongen lyckades dock laget vinna kvalserien, vilket gav en plats i elitserien. Inför återkomsten i elitserien har många värvningar gjorts.

I dagens trupp finns fyra meriterade ryssar. Där finns också ett par finländska spelare – en av dem är Moisala, som spelade i IFK för fem år sedan. Ålderman – still going strong – är målvakten och tränaren 45-årige Andreas Bergwall från Västerås (tidigare Lesjöfors). Patrik Nilsson med förflutet i Sandviken, Hammarby och Bollnäs samt Ryssland är ett annat känt namn i truppen.

Det senaste tillskottet är landslagsmeriterade Patrik Sjöström, som skrev på för AIK i slutet av förra året. Han kommer närmast från spel i Ryssland och dessförinnan i Västerås.

AIK-truppen är sannolikt den äldsta i elitserien. Åtta spelare är 35 år eller äldre. I den gruppen ingår alla som värvats från Ryssland. Christian Frohm från Kalix är med sina 22 år yngst.

Det är naturligtvis intressant att fundera över hur ett kvalificerat bandylag kan värvas ihop under relativt kort tid. Enligt nättidningen Idrottens Affärer är företagaren Marco Engborg, tidigare engagerad i Sandviken, mannen bakom AIK:s värvningar. ”SM-guld är målet på sikt”, säger Engborg till Idrottens Affärer.

Text: Jan-Erik Ehne och Bengt Israelsson
Foto: Jorge Moreno