Poäng borta mot Sandviken

IFK Vänersborg och Sandvikens AIK delade på poängen i sista matchen innan jul. Emil Viklund tvåmålsskytt för IFK Vänersborg.

Med Juho Liukkonen tillbaka i laguppställningen var det ett helt friskt och ordinarie IFK Vänersborg som tog sig upp till Sandviken på onsdagen. Väl på plats bjöd de båda lagen på en sevärd och svängig tillställning som måhända föll publiken mer i smaken än spelarna och tränarna. I stunder kändes det som att det blev målchans i varje anfall för båda lagen, och lagen turades om att ha ledningen i matchen. 

– Vi blir lite bekväma i defensiven, vi är inte riktigt där och gör det lite för enkelt för dem, konstaterade Niklas Holopainen i Sportbladet Play under pausvilan. Niklas som gjorde halvlekens sista mål som betydde 4-4 från straffpunkten.

IFK Vänersborg hade dessförinnan tagit ledningen efter en fin omställning där Ilja Grachev droppade till Emil Viklund som avslutade högt och distinkt från vänstervinkel. Därefter blev det hörnkavalkad när lagen gjorde gjorde två hörnmål vardera (IFK genom Kumpuoja och Liukkonen) och däremellan gjorde SAIK två snarlika spelmål där Linus Forslund hittade ytor på IFK:s vänsterkant. IFK skulle dock som sagt kvittera till 4-4 innan halvtidsvilan efter att en SAIK-försvarare blockat ett skott liggande i straffområdet. 

Trots åtta mål i halvleken hade det utan tvekan kunnat blivit ännu fler åt båda håll i en halvlek där lagens offensiv briljerade men försvarsspelet sannolikt gav respektive tränare några nya gråa hår.

Andra halvleken bjöd på betydligt mer kontrollerat spel från båda lagen och färre målchanser, delvis som ett resultatet av att utvisningar som lös med sin frånvaro i första halvlek duggade tätt i den andra. Det dröjde till den 73:e matchminuten innan halvlekens första mål kom, när Linus Forslund – SAIK:s bäste spelare denna afton – återigen kom fram på IFK:s vänsterkant och spelade en smart passning bakåt till Oscar Stadin som sprätt in 5-4.

IFK Vänersborg skulle dock inte ge sig och relativt kvick var det kvitterat igen i matchen. Det tog mindre än fem minuter innan Emil Viklund för andra gången laddat bössan och pangat in en boll bakom Joel Othén. Strax efter Vänersborgs kvittering drog Sandvikens försvarare Joakim Bergman på sig sin tredje utvisning för kvällen och därmed matchstraff, vilket innebar att IFK Vänersborg fick chansen att avsluta matchen med en man mer på isen. Något mer mål föll dock inte utan matchen slutade helt rättvist sett till matchbilden 5-5, och innebar att IFK Vänersborgs första poäng på bortaplan den här säsongen.

– Ja, det är väl skönt att den kommer. Sen hade det varit skönt med två poäng idag faktiskt och få sätta någon där på slutet när vi är en man mer, säger Emil Viklund till Sportbladet Play direkt efter slutsignalen. Emil som var nöjd med poängen men ändå såg förbättringspotential i spelet

– Vi kämpar på bra, sen funkar det inte alltid så bra i spelet men bollen men ändå skön känsla att ta poäng, säger Emil och konstaterar ändå:

– Det är skönt att få med sig poäng från Sandviken, det är inte alltid man får det.

Nu blir det lite julledigt för IFK Vänersborg innan det är dags för annandagsderby i Frillesås, i vad som utlovas strålande vinterväder. Matchstart på klassisk bandytid 13.15.

Supporterklubben Älgarna anordnar bussresa till matchen och vill ni åka med hittar ni information om hur ni anmäler er på den här länken.

Text: Daniel Johansson Silvereld
Foto: Jorge Moreno