PASSNINGEN! MED ANDERS ENGLUND

 Passningen • nr 99 • 9 nov • 2011 klicka här för att hämta som pdf 

Anders Englund om att vara tillbaka i IFK

DET KÄNNS RIKTIGT, RIKTIGT BRA!

34 Anders Englund

Anders snabbt

Ålder: 27
Bor: i lägenhet i Vänersborg
Position: Mittfält
Tröjnummer: 34
Moderklubb: Karlsborgs BK
Kom till IFK: 2008, tillbaka 2011

För över 20 år sen, 126 mil från Vänersborg – gick Anders Englund i sin pappas fotspår uppe i Kalix – och började spela bandy. Hade han inte spelat bandy i Elitserien idag, säger ryktet att han hade spelat hockey i NHL.
– Haha, det där är nog mer en dröm, skrattar Anders.

Som de flesta andra i kamratlaget höll Anders på med både hockey och fotboll som yngre.
– Jag fastnade för bandyn, det var nog farten som gjorde det. Sen har jag en pappa som är väldigt bandyintresserad och har själv både spelat och varit tränare.

Anders flyttade 90 mil från Kalix till Falun för att spela i Falu BK 2006. Därifrån var steget sedan inte så långt, ”bara” 40 mil, att flytta till Vänersborg 2008 för att börja spela i IFK. Förra säsongen gjorde han en sejour i allsvenska Gripen Trollhättan, men är nu tillbaka i blåvitt.
– Det känns bra, riktigt bra! Även fast det är ungefär samma lag så är det en helt annan stämning och en annan inställning, säger Englund nöjt.

Vad har du för personliga mål den här säsongen?
– Jag kom in rätt så sent i laget och kom in ganska villkorslöst. Jag vill spela så mycket som möjligt så jag ska slåss för att ta en plats och bidra så mycket jag kan till laget.

Englund påväg framåt!

Vad är den största skillnaden mellan att spela i Allsvenskan och Elitserien?
– Framförallt är det den jämna höga nivån i Elitserien på både lagen och spelarna. Allsvenskan håller inte samma konstanta höga nivå.

Det har pratats mycket om att IFK har tränat hårdare i år, är det så?
– Största skillnaden är att vi nu alltid tränar med ett syfte och ett mål. Själva mängden skiljer sig inte så mycket tycker jag, men det finns hela tiden en tanke med allt vi gör.

IFK har spelat två elitseriematcher hittills, GAIS-matchen som skulle spelats förra veckan blev flyttade på grund av isbristen på Heden. Anders tycker att laget har ännu mer att ge än vad man hittills har fått visa.
– Man får väl ändå tycka det är helt okej att vi har ett poäng efter två matcher när vi har mött två lag som Hammarby och Edsbyn. Samtidigt så när man väl var i matchen mot Hammarby så ville man gärna vinna när vi var så nära. I Edsbyn tycker jag att vi har mer att ge och vi kan kräva mer av varandra än så, säger Englund.

Denna vecka har grabbarna chansen att visa detta i två matcher på hemmaplan. Ikväll möter vi Västerås och på fredag tar vi emot Anders gamla kamrater och nykomlingarna Kalix.
– Jag har några gamla kompisar kvar i Kalix, så det ska bli väldigt kul att möta dom. Sen har de väldigt många nya yngre spelare som inte jag känner till så bra, säger Anders.

Ikväll väntar alltså Västerås som förlorade premiärmatchen mot Kungälv, men som sedan vunnit mot Villa Lidköping med 9-4 och Sirius med 10-1.
– Västerås har fått en bra start och är inne i stim, men det är ett lag som vi har potentiell chans att slå. Men vi har inte råd att ha någon spelare borta eller att inte ge 100%, alla måste spela på sin absoluta topp. Det ska bli en jäkligt rolig match, säger Englund.

Tre anledningar till att ta sig till Arena Vänersborg ikväll?
– Det kommer bli en rolig match att titta på. Jag hoppas att det kommer bli i klass med Hammarby, där folk var näst intill lyriska efter matchen. Vi lovar publiken att bjuda upp till en riktig match, avslutar Anders.

LÄGET I LAGET

Alla är tillgängliga för spel utom Johan Skatz som är skadad. Enligt tränare Jonas Berner var det bra fart på killarna på tisdagseftermiddagens träning och alla är riktigt laddade för matchen.

 

Text: Camilla Hansson  •  Foto: Patrik Karlsson