P-16 är igång med försäsongsträningen

.

Isen försvann från Arena Vänersborg för ett par månader sedan och det dröjer till en bit in i augusti innan det blir is igen. Men bandyn har inte lämnat arenan. IFK:s elitlag förbereder nästa säsong med samlingar och träningar. Detta gäller även P16, som i måndags hade ett informationsmöte.

Fem ledare och 17 killar i 15-årsåldern samlades i arenan. Dessförinnan hade de flesta (av killarna alltså) avverkat ett träningspass runt kanalen (ca åtta km).

I P16-truppen ingår 21 killar födda 2005 eller 2006. För många av dem är bandy bara en av de sporter som de är engagerade i. Kombinationen med fotboll är vanlig. Ledarna är noga med att betona bandyträningen inte skall innebära att fotbollsspelandet påverkas.

Lagledare för P16 är Johan Andersson med bandyförflutet i bl a Borlänge. Han säger själv att han sköter administrationen kring truppen. Ansvarig för träningen är Måns Sjöling, som trots sin unga ålder (21) har hunnit med att träna P17-laget tidigare. För vänersborgare är Sjöling en känd bandysläkt med både spelare och domare. I den unga generationen finns utöver Måns även hans lillebror Hugo (17 år) som tränat med A-laget och även varit uttagen till pojklandslag.

Assisterande tränare är Martin Kjellström (med inriktning på målvaktsträning) och Mikael Ståhl Johansson. Viktiga funktioner i ledarstaben har också Markus Frid och Ulf Jacobsson med ansvar för materiel och slipning.

På informationsmötet agerade ledarna som en samspelt kvintett där gränserna mellan ansvarsområden inte alltid var betydelsefull. P16-truppen fick information om träningstider (måndagar och torsdagar), träningshelg i juni, cuper mm kryddat med goda råd om bla träning på gym.

Något som alla i truppen skall göra är Cooper-test, ett internationellt använt konditionstest. Det handlar om att springa antingen en given sträcka (3 km) så fort som möjligt eller på en given tid springa så långt som möjligt.

– Det är inte någon tävling mot andra, betonade Martin Kjellström på informationsmötet. Cooper-testet går ut på att jämföra med sig själv. Om vi gör testet med jämna mellanrum så kan var och en se om utvecklingen går åt rätt håll, dvs att konditionen förbättras.

– Vi tror på er.

Det var Johan Anderssons avslutningsord från ledarstaben.

– Det viktiga är att ni kommer hit, blev tränaren Måns Sjölings sluthälsning.

Den som vill följa P16-truppens utveckling har bara att från IFK-sidan klicka sig fram på ungdom och sedan P16.

 

text Jan-Erik Enhe 

foton: Johan Andersson