Övertygande seger och stor lättnad i Uppsala

IFK Vänersborg har varit uträknade, och många har sedan länge räknat ner till det första kvalspelet sedan 2011. Men efter vinst mot Sirius i den allra sista omgången kunde laget nå neutral mark i tabellen.

Det är på Studenternas i Uppsala som bandyfinalen spelas om en månad, men dagens match hade en lika avgörande karaktär för de inblandande lagen. IFK Vänersborg och Sirius delade poäng inför den sista omgången, och det var vinna eller försvinna till kval som gällde för IFK. För Sirius skulle ett oavgjort resultat räcka. 

IFK Vänersborg var stärkta av två raka vinster mot Sandviken och Vetlanda medan Sirius kom med fem raka förluster i bagaget inför dagens möte. Det syntes också vilket lag som hade starkast självförtroende när matchen blåstes igång. 

IFK hade medvind i den första halvleken, i dubbel bemärkelse. Dels var de tuffa väderförhållandena bokstavligt talat till lagets fördel i den första halvan, men det var också de som visade större vilja, såg piggare ut och var ständigt snabbare på plats i situationerna under den första halvleken.

– Vi ville åka till Uppsala och kriga som… ja, jag vill inte säga det, men ni vet vad jag menar. Vi ville komma ut och visa att vi var större och att vi är i form, säger målvakten Kimmo Kyllönen. 

Ena stunden testades skott från distans, den andra drog Emil Viklund eller Robin Öhrlund upp anfall med fart och finess. Samtidigt spikade Kimmo, med ett förflutet i Sirius, igen på de fåtalet chanser som hemmalaget lyckades skrapa ihop. 

Klockan hade bara passerat två minuter när IFK tog ledningen. Formstarke Emil Viklund prickade in 0-1 på en retur, ett klassiskt viljemål som visade att bollen minsann kan studsa rätt även för blåvita spelare. Målet tillkom dessutom i numerärt underläge, efter att Robin Öhrlund dragit på sig en utvisning dessförinnan. 

Ungefär tio minuter senare kom nästa jubel. Den här gången var det Felix Callander som var snabbast på en stillaliggande boll framför Siriusmålvakten Anton Andersson och fixade en tvåmålsledning. 

I minut 31 dundrade Juho Liukkonen in 0-3 på lagets fjärde hörna, och det resultatet stod sig fram till signalen. 

Den första halvleken avslutades med att Siriusbacken Oscar Qvist drog på sig en tiominutersutvisning på övertid, och den andra halvleken började med ytterligare en avblåsning till IFK:s fördel. Det hade inte ens gått en minut förrän domaren blåste straff. På den stegade Juho Liukkonen självsäkert fram och drog in 0-4.

Efter det försökte Sirius jaga reducering under stora delar av tiden som återstod, men hade väldigt svårt att få hål på en storspelande Kimmo i målet. 

Matchen slutade 1-4 efter att Nils Bergström gjort ett tröstmål på hörna under övertiden. 

Därmed är säsongen över för IFK Vänersborg för den här gången, och för ovanlighetens skull med an ganska positiv känsla. 

– Det är en stor lättnad, det har varit en svår och jobbig säsong, konstaterade Kimmo Kyllönen i Bandyplays sändning efter matchen. 

Text: Rickard Sköld

Foto: Mikael Larsson

Fotnot: Parallellt med matchen i Uppsala åkte Hammarby på en förlust borta mot Broberg Söderhamn. Därmed hamnar IFK Vänersborg på samma poäng som slutspelsplacerade Hammarby, men med klart sämre målskillnad (-21 mot deras -7).