Oavgjort med mersmak i träningsreturen

 

IFK Vänersborg – Jenisej 6-6 (5-2), träningsmatch, Arena Vänersborg

Nyförvärvet, #44 Nikita Ivanov, nätade för andra matchen i följd.

En träningsmatch är bara en träningsmatch, men onsdagens returmöte med Jenisej var desto trevligare ur en Vänersborgsvinkel. Efter förlusten i fredagens match fick IFK oavgjort mot de ryska mästarna, där både gamla och nya målskyttar passade på att presentera sig. 

Annars var det nog många som fick en känsla av repris i inledningen av matchen. Redan efter en dryg minut spräckte motståndarnas Denis Lapshin nollan. Därefter fortsatte målen rulla in under den första halvleken – men främst i motsatt riktning.

Mycket fokus inför dagens match har kretsat kring försvarsspel, och tränare Stefan Karlsson var nöjd med resultatet.

– I dag gör vi en bra defensiv insats, och kämpar tillsammans i 90 minuter. Det tycker jag som tränare är väldigt roligt att se. Men det fanns väldigt mycket att vara nöjd med framåt också, säger han.

Två minuter efter öppningsmålet satte fjolårets blåvite målkung, Joakim Hedqvist, kvitteringen på straff. Strax därefter fick en efterlängtad debutant presentera sig i Vänersborgsdressen.

Sergej Lomanov Juniors premiärmatch var bara fem minuter gammal när han dunkade in ledningsmålet på hörna. Om det därmed uppstod en Lomanov-effekt låter vi vara oskrivet, men efter 2-1-målet släppte IFK Vänersborg inte ifrån sig ledningen alltför enkelt.

– Jag är väldigt nöjd med hur vi tar oss an matchen, och vi visar att vi också vill vara med på högsta nivå, säger Stefan Karlsson, och berömmer motståndarlaget;

– Det är inget lag i Sverige som är i närheten av deras snabbhet på skridskorna.

Emil Viklund sköt en kanon i krysset på hörna och Jenisej reducerade till 3-2. Men närmare än så kom inte bortalaget i första halvlek. 57:an Hedqvist utökade på ännu en hörna, innan vindsnabbe Nikita Ivanov nätade för andra matchen i följd, till pausresultatet 5-2. Det unga nyförvärvet Ivanov verkar redan ha blivit en ny favorit hos hemmapubliken.

I andra halvlek fortsatte Sergej Lomanov visa prov på sin beryktade skicklighet. Säker bollbehandling, vassa skott (varav två i stolpen) och ett storstilat passningsspel. Just passningsförmågan omsattes i en utsökt genomskärare till Mikko Lukkarila, och 6-2 några minuter in i halvleken.

Därefter följde fyra raka Jenisejmål, innan slutresultatet kunde skrivas till 6-6. Men det fanns mycket att glädja sig åt efter ännu en träningsmatch. Hedqvist fick sätta två mål, och Mikko fick också känna på nätet. Genomgående bra insatser av nyförvärven, och en lugn och stabil Markus Johansson i målet.

Nu väntar tre veckor innan nästa träningsmatch, mot Gripen på hemmais. I väntan på det ska laget fortsätta träna på och bygga vidare som grupp, enligt tränare Karlsson, som var imponerad över uppslutningen på läktarna. Publiksiffran landade på 523, trots god konkurrens från fotbollsmatchen ett stenkast bort

– I dag har vi mer än 500 i publiken på en träningsmatch, och de står kvar och applåderar. Det är något vi verkligen uppskattar.