Ny hemmaseger för IFK

-

IFK Vänersborgs trend håller i sig, det vill säga att bortaspelet funkar sådär, men hemma är man bäst. Detta efter ännu en seger hemma i Arenan, denna gång mot IFK Motala med siffrorna 5-1.

En klar och rättvis seger för hemmakillarna, där man egentligen aldrig släppte in Motala i matchen.

-Vi fick matchen dit vi ville, sa hemmatränaren Ari Holopainen. Ett stabilt försvarsspel la grunden till denna seger.

Ja denna kväll visade IFK upp ett mycket mer bestämt agerande, och även självförtroendet av att spela hemma syntes tydligt.  

-Vi är väldigt trygga i vårt spel hemma. Vi var bra i den första halvleken och ännu bättre in den andra och då fick vi också utdelning, sa Ari vidare.   

En mycket bra och sammanfattande analys av hemmatränaren.

Den första halvleken var avvaktande från båda lagen, men IFK hade ett klart grepp om händelserna.  Säkert spel hemåt och en del farliga framstötar, dock utan att komma till riktigt skarpa avslut. Detta påminde mycket om senaste matchen mot Örebro, och har varit ett litet bekymmer för IFK i år, nämligen att göra mål och ta vara på sina lägen.  

Man lyckades ändock att spräcka målnollan i den första halvleken, och det var Ilja Grachev som tog vara på en retur och drog upp bollen i nättaket.

Efter paus blev det sedan bättre fart på hemmalaget. Redan i den andra minuten tog Adam Herou-Löf ett par snabba skär in på Motalas planhalva innan han drog på en kanon som totalt ställde Jussi Aaltonen i gästernas mål.

Här kändes det nu som att IFK skulle kunna spela hem matchen, men fem minuter senare låg reduceringen bakom Kimmo Kyllönen i hemmamålet. Motalas Jonas Enander fick ganska enkelt traska igenom ett passivt hemmaförsvar och peta in bollen.

Känslan så här långt i matchen var ändå ganska så tydlig att IFK var det bättre laget, och att Motala trots reduceringen kändes energilösa. Och innan kvarten var spelad så gjorde hemmalaget 3-1 och det målet kändes både rättvist och förlösande. Nicklas Nyqvist var målskytt och det var en hörnretur som han vispade in i mål. Alltså äntligen ett hörnmål för IFK.

-Det kändes bra at få sätta det målet, och efter hörna också, sa Niclas nöjt, och tillade. Jag tycker vi gjorde det bra idag.   

Niclas Nykvist låg även bakom IFK:s nästa mål. Han snurrade upp ett par Motala försvarare och la sedan ut bollen på kanten där Ilja Grachev bara hade att slå in den.

-För egen del tycker jag att det lossnat nu på slutet och jag är mycket mer delaktig i spelet, även om det fortfarande är lite kämpigt med orken efter coviden, förklarade Nyqvist.

IFK avslutade sen med ytterligare ett snyggt mål. Ilja Grachev skulle peta ett frislag och Motalakillarna ställde upp en mur för att täcka skott. Ilja vände sig istället om och rullade bollen framåt och där kom Markus Kumpuoja i högsta fart och rundade målvakten innan han fastställde slutresultatet till 5-1.

Återigen en mycket stabil insats hemma av IFK, men Niclas Nyqvist har ingen förklaring till att det går så bra hemma och sämre på bortais.

-Jag vet inte varför, svårt att säga, men det är klart att vi är trygga hemma. Vi har också snackat ihop oss efter förlusten mot Örebro och bestämde att vi måste upp några snäpp, och det löste vi idag.

Närmast väntar nu det uppskjutna derbyt mot Villa, när Lidköpingslaget kommer till Arenan på söndag. Förhoppningsvis fortsätter den fina hemmastatistiken då.

-Jag var inte med senast när vi mötte dem borta, så det ska bli väldigt kul att möta dem, avslutade Niclas Nyqvist.

 

Text: Svante Johansson

Foto: Mikael Larsson / Patrik Karlsson