Ny hemmamatch på fredag kväll – nu mot Broberg /Söderhamn

Det är tätt mellan matcherna i Arena Vänersborg. En dags uppehåll för träning innan det är dags igen.

Det blev en omtumlande match senast mot Västerås i Arenan. IFK kom tillbaka från underläge med 0-4 och 2-5 till 5-5 efter en kvittering av Jesper Öhrlund i slut sekunderna.

I eftersnacket handlade det mycket om Västeråsaren Martin Landströms tackling på Robin Öhrlund som fick ledas av isen på vingliga ben. Robin har inte drabbats av någon hjärnskakning men kände av smällen på torsdagens träning.

– IFK har anmält händelsen till Videogranskningsnämnden. Vi hänvisar till att ”Det är stor risk för spelares hälsa” säger Lars Jensen i Sport i Elit. Någon anmälan från domaren Jakob Sulasalmi har inte inkommit.

Hur det blir med Robin Öhrlunds medverkande är oklart. Klart är att Juho ”Lippi” Liukkonen missar även matchen mot Broberg/Söderhamn. Han har feber och spelade inte mot Västerås.

– Vi tar med oss den andra halvleken mot Västerås. Vi var inte vakna från början och det blev en tuff start för oss, säger Ari Holopainen. Vi kämpar oss in i matchen och vi vet vad vi kan. Det visade vi i andra halvlek.

Trots att 19 av 26 omgångar har spelats finns det två lag som IFK Vänersborg ännu inte har mött: Broberg och Vetlanda. Det betyder att det blir relativt kort tid mellan matcherna mot dessa lag. IFK spelar mot Broberg 17 januari (hemma) och 31 januari samt mot Vetlanda 29 januari (borta) och 14 februari. 

När Broberg nu kommer till Arena Vänersborg så är det bara sju omgångar kvar innan slutspelet börjar. Broberg tillhör elitseriens mellanskikt efter Edsbyn, Sandviken och Villa. Laget har liksom IFK blandat resultaten från storförluster (mot Edsbyn) till meriterande segrar (bl a två vinster mot Bollnäs).

I IFK:s match mot Broberg får arenapubliken se elitseriens ledare av skytteligan: Martin Söderberg. Han har tillsammans med Jonas Engström svarat för ungefär hälften av Brobergs mål. Försvaret leds av lagkaptenen Magnus Fryklund, som gör sin nittonde säsong för Broberg. 

Förra säsongen möttes IFK och Broberg inte bara i serien utan också i åttondelsfinalen där IFK till sist vann. Det brukar vara jämna och hårda matcher mellan lagen. De som såg matcherna förra säsongen minns nog en kontrovers mellan Jocke Hedqvist och Magnus Fryklund som resulterade i rött kort för en provocerad Jocke. 

Broberg ligger sjua i maratontabellen efter 61 säsonger i högsta serien. Laget har blivit svenska mästare fem gånger, senast 1977. 

Namnet Broberg kommer från en stadsdel i Söderhamn. På 1940-talet tyckte stadens styrande att klubben skulle byta namn till Söderhamn. Klubben svarade med förslaget att staden kunde byta namn till Broberg.

Text: Jan-Erik Ehne och Bengt Israelsson
Foto: Patrik Karlsson