Niklas möter Lars Granström

Lars Granström är känd för alla IFK:are för sitt enorma hjärta för föreningen och han är nu inne på sin 27:de säsong i klubben  som materialare, varav de allra flesta som materialansvarig och personifierar verkligen klubbkänsla.

– Det har varit en fantastisk resa och jag har många oförglömliga minnen. När jag kom in i föreningen så var det väldigt tufft ekonomiskt läge. Vi fick ha med oss smörgåspaket på våra bortamatcher bland annat, samt att det ju inte fanns möjligheter till övernattning, vilket ledde till att vi många gånger kom hem sent på natten efter våra resor. Man kan verkligen säga att det har varit en otrolig utveckling för klubben på många sätt bland annat organisatoriskt. Även bandysporten har utvecklats enormt. Idag är det helt andra förutsättningar med inomhushallar och andra träningsmöjligheter, vilket gör att spelarna kan hålla på allt längre i sina karriärer. Juniorspelarna är också betydligt mer förberedda på vad som krävs som seniorspelare och ungdomsidrotten har ju klart förbättrade förutsättningar, säger Lars Granström.

Med all din erfarenhet av nästan tre decennier i följd som verksam i IFK Vänersborg. Vem/vilka skulle du vilja framhålla som gjort extra avtryck i föreningen?

– Det finns så många som gjort stora insatser i föreningen, men framförallt Anders Uhlin. Jag jobbade med honom i 19 år och han har en helt avgörande betydelse för att IFK faktiskt överlevde, med sitt enorma engagemang och stora driv runt föreningen, vid sidan av hans fantastiska spelarkarriär.

På  ledarsidan är det framförallt Per-Axel ”Paj” Josefsson och Hans ”Gucko” Jansson, två legendariska ledare som har stor bidragande del i IFK:s fortsätta utveckling. Även Anders ”Mini” Berglund bidrog mycket med sitt ledarskap, samt Stefan Karlsson som kom till IFK mitt i säsongen och tog klubben till slutspel, trots att vi var nästan avsågade. Stefan har gjort ett stort avtryck i föreningen och gjorde mycket  som var bra för IFK, fortsätter Lars.

– Bland mina kollegor i materialstaben så minns jag framförallt Göran Apell, skridskoslipare. Jag hade äran att få jobba med honom i fyra år och vi hade väldigt skoj tillsammans. En helt underbar människa och stor profil. Under alla mina år inom bandysporten har gemenskapen varit tydlig. Har fått många vänner för livet bland kollegor, och från andra klubbar.

Hur kom det sig att du en gång började engagera dig i IFK Vänersborg?

-Från början var jag helt ointresserad av bandy. Jag träffade Anders Uhlin på nattklubben Roccad och han fick mig till att hälsa på i Bandyns Hus och sedermera till att börja gå på bandy. Jag blev mycket intresserad och gick sedan på alla hemmamatcher, samt började även åka på bortamatcher och gillade klubben och sporten. Efter någon dryg säsong så fick jag sedan frågan av dåvarande materialansvarige Per Olof ”Nubben” Nilsson om jag ville jobba för klubben, så på den vägen är det. –Mina bästa IFK minnen är våra J20 guld, semifinalplatsen 2002/03 samt finalplatsen i World cup 2015. Även våra slutspelssegrar på bortaplan mot storlag som VSK och SAIK, samt även mot dåtidens storlag Boltic är stora minnen för mig. Värsta minnet var nog när vi åkte ut mot Broberg i en åttondelsfinal, efter att vi först vunnit med 6-2 hemma, och fick storstryk i returen , efter ett tidigt matchstraff bland annat. Då var det tungt.

Vid sidan av bandyn driver Lars Granström en egen firma,  Kyltjänst AB sedan 25 år och familjen består av hustrun Helene samt barnen Josefine, samt Emil som spelar i IFK:s J-20 lag.

Text: Niklas Thonander