Niklas möter Björn Säterstam

Björn som vi är vana att se honom. Matchkläd i Arena Vänersborg

Björn Säterstam är välkänd i Vänersborg för sitt brinnande bandyintresse och som troget följt sitt favoritlag IFK under många år. Björn är också en av de som 1996 bildade supporterföreningen Älgarna som nyligen firade 20-årsjubileum. -Min första IFK-match såg jag säsongen 79-80 som liten knatte då farfar och pappa tog med mig på bandy för första gången. Det blev genast en passion och jag blev fast direkt. Under alla åren har jag följt IFK från läktaren och har haft tur som alltid jobbat i Vänersborg och på dagtid, vilket gjort att jag kunnat se alla matcherna. Även när jag gjorde min militärtjänstgöring hade jag turen att kunna se många matcher på plats då IFK hade många hemmamatcher på exempelvis helgdagar då vi kunde få ledigt, säger Björn Säterstam.

-En rolig anekdot från just militärtjänstgöringen var annars när IFK spelade mot IFK Kungälv vid luciatid. Då fick jag låna en bandspelare och smög iväg till en annan byggnad där jag kunde följa matchen. Man höll ju en lite låg profil så att man inte skulle bli upptäckt och kanske straffad för att man avvek från sitt logement.

Vilka spelare anser du har haft störst betydelse för dig och IFK under alla dina år som supporter? -Det är främst tre jag tänker på. Anders Uhlin såklart som var en riktig dynamo och som hade enorm betydelse för att IFK skulle undvika bli ett jojolag i seriesystemet. Anders var klubben trogen under alla år, trots att många lag i bandy Sverige jagade honom. Sami Laakkonen var en annan man minns väl. Fansens store favorit under några riktigt fina IFK år, och den tredje är Jocke Hedqvist, som kom till föreningen under en tuff tid och som alltid varit bra och levererat som stadig målskytt, fortsätter Björn Säterstam.

-Mina största IFK minnen är när vi slog Boltic i kvartsfinalserien 2003 och planrusningen i Karlstad. 12-1 vinsten mot Villa 24 november 2000 och när IFK vann södergruppen 2005 efter att ha tagit 24 av sammanlagt 28 poäng är också härliga minnen, säger Björn.

Vad intresserar du dig av vid sidan av bandyn?  -Jag älskar engelsk fotboll. Sedan har jag ett genuint historieintresse och är utbildad sociolog och tycker det är spännande med olika samhällshändelser och samhällsskildringar av olika slag.

-På somrarna älskar jag att vara ute i stugan i Grebbestad. Jag har rötter därifrån från min farfar och är uppväxt där ute sommartid. Där gillar jag bara sitta på klipporna och njuta, vara ute i folklivet på bryggorna, bada, socialisera mig bland folk och koncentrera mig på att roa arten människorna. Det är en helt underbar miljö att vara i, avslutar Björn Säterstam.

Text: Niklas Thonander