Lukas Forsströms första elitseriemål

Mycket viktig seger mot Motala med 4-1

Seger efter fyra raka förluster.

Mycket stod på spel när IFK tog emot Motala i Arena Vänersborg och segern var kanske den betydelsefullaste i årets Elitserie för IFK. Efter fyra raka förluster visade IFK moral och vek inte ner sig och vann en match med en hel del nerver iblandande. Ett styrkebesked att kunna resa sig och vinna över ett av seriens formstarkaste lag som bara hade släppt in 23 mål och inte hade förlorat på de sex senaste matcherna.

– Det är inte skönspel som gäller nu utan att ta två poäng. Det här var bra för självförtroendet att vi vågar spela vårt spel. Hoppas att detta var första steget tillbaka till vår kapacitet, säger Ari Holopainen.

Det blev en tillknäppt inledning av matchen där defensiven var prioriterad. Med Robin Öhrlund tillbaka i laget så hände det mer offensivt från IFK. Laget hölls ihop fint med bra styrningsspel på motståndarnas planhalva. Motala tog sig fram på sin vänsterkant utan satt skapa några riktiga målchanser. IFK jobbade på och utmanade ett tätt samlat försvar. Det fanns flera intentioner från hemmalaget men det blev det inga klara chanser.

Matchen första mål kom på hörna när Joakim Hedqvist fick träff från höger i den 17:e minuten. Han hade ett jätteläge i slutet av första halvlek men sköt utanför. Philip Florén hade Motalas bästa möjlighet på en boll som studsade till och skottet gick utanför, 1-1 i missade lägen.

Summering av första halvlek: Två försvarstäta lag och ett IFK som kämpade på med en 1-0 ledning.

Redan efter två minuter in i andra halvlek kvitterade Motala när Albin Rohlén gör 1-1 från nära håll En tung start för IFK.

Strax efter det fick Kimmo Kyllönen göra en bra räddning när finske målvaktskollegan Jussi Aaltonens utkast friställde en lagkamrat.

IFK körde på framåt mot ett mycket kompakt Motala försvar. Jocke Hedqvist hade ett friläge i 58:e minuten men sköt rakt på Aaltonen.

Det var länge ett ställningskrig innan Joakim Hedqvist gjorde 2-1 efter en lyftning från Emil Viklund i 79:e minuten.

Det var Jockes 347 mål i IFK-tröjan. Personligt rekord och ett mer än vad han gjorde under åren i Edsbyn. Han har gjort 404 poäng i IFK dressen.

Lukas Forsström, 15 år,  fick göra sitt första elitseriemål i 85:e minuten när han från nära håll satte 3-1.

– Det känns helt fantastiskt, helt sjuk, tycker Lukas. Målet jag gjorde på försäsongen har betydelse. Jag fick syn på bollen i luften och fick träff med klubban i en hand och den gick in.

Snacka om bollkänsla hos en rekordung målskytt.

Två IFK:are som kan fira, 42-årige Jocke Hedqvist med målrekord och Lukas Forsström femton år och första elitseriemålet.

IFK ökade sedan till 4-1, målskytt Jesper Öhrlund som styrde in Emil Viklunds skott med baken.

Starkt gjort av IFK att fortsätta att slita och jobba när det såg lite krampaktigt ut i mitten andra halvlek. Det gav utdelning och en mycket viktig seger efter fyra raka förluster.

IFK ligger nu på sjunde plats med 10 poäng och möter Bollnäs borta onsdag 11 december.

Text: Bengt Israelsson
Bild: Jorge Moreno