Matchen mot Tellus är också det en måstematch

På fredag kl 19 tar IFK Vänersborg emot Tellus från Stockholm. IFK som är det lag som släppt in minst antal mål (57) i elitserien möter det lag som släppt in mest mål (161). Tellus, som i april fyller 100 år, ligger sist i tabellen med fyra poäng. Segrarna kom hemma i december mot Broberg och Frillesås.

Tellus har efter senaste omgången övertagit IFK:s sistaplats i fairplay-ligan. Stockholmslaget har totalt 705 utvisningsminuter mot vänersborgarnas 660 minuter. För Tellus har utvisningar lett till att en spelare – Alexander Heinhagen – är avstängd i matchen mot IFK.

Onsdagens matchresultat var gynnsamma för IFK – i första hand på grund av den klara segern mot Sirius, som låg närmast efter IFK i den jämna tabellen. Ett annat resultat som var bra för IFK var att Västerås besegrade Broberg, som också låg tätt efter Vänersborgslaget.

Efter Vetlandas storseger mot Bollnäs är det smålänningarna som nu placerar sig närmast efter IFK. Fortfarande gäller att det bara är fem poäng mellan IFK på sjätte plats och Hammarby på tolfte plats när det är fem-sex omgångar kvar. Varje poäng och varje mål har således stor betydelse i kampen om direktkvalificering till kvartsfinal.

Mot bakgrund av tabellplaceringar och tidigare resultat kan matchen mot Tellus tyckas vara en självklar seger. Sensationer har dock inträffat tidigare så IFK kan inte ta något för givet. När lagen möttes i Stockholm tog IFK ledningen med 5-0 varefter Tellus vann andra halvlek med 3-1.

I åtskilliga matcher har det visat sig att IFK efter en bra första halvlek avslutat med en betydligt sämre andra halvlek. De senaste matcherna mot Sirius och Villa är bara ett par exempel på detta. För att i någon mån stimulera IFK till bättre andra halvlek mot Tellus lovar jag att skänka 1000 kr till föreningen om resultatet av andra halvlek blir bättre än första halvlek. Förutsättningen är naturligtvis att IFK vinner varje halvlek.

Adam Herou Löf är lättare skadad och står över fredagens match även Edvin Isaksson får stå över på grund av att Edvin har blivit anmäld till Disciplinnämnden och han är avstängd under den tiden tills ärendet är avgjort.

Text: Jan-Erik Ehne
Foto: Jorge Moreno