Martin Röing tackar för sig

När IFK Vänersborg drog igång försäsongsträningen för några veckor sedan var det sig inte riktigt likt från tidigare år. Saknades gjorde nämligen Martin Röing, IFK:s trotjänare och mångårige lagkapten, som nu har valt att lägga bandyrören på hyllan.

– Någon gång ska man sluta och det var ett bra tillfälle nu. Det är dags att göra något annat och framförallt att få mer tid för familjen, säger Martin.

Så Du saknar inte försäsongsträningen?

– Jag har aldrig haft några problem att träna och har alltid gillat det, men jag saknar det inte, det är faktiskt ganska så skönt att vara ledig och bara få vara hemma. Nu kan jag greja lite och har även tänkt att starta upp några projekt här hemma.

Man kan ju annars undra om du inte ångrar att du slutat nu när IFK storsatsar med tre ryska nyförvärv?

– De kommer ju ett år försent, skrattar Martin. Nej jag ångrar mig inte, men verkligen hatten av för IFK som rott dessa nyförvärv i hamn. Att få se Sergej Lomanov i Arenan till hösten det blir något för Vänersborgarna.  Jag lovar att jag kommer att stå på läktaren och trängas.

                                                                                       En av de stora IFK-spelarna

 Med 18 säsonger, och drygt 500 matcher i den blåvita tröjan, kommer Martin Röing att ta en plats  som en av de  riktigt stora spelarna i IFK. Lägg därtill ett säsong i Hammarby och en i ryska  Uralskij Trubnik, och 2 A- landskamper så förstår ni att Martins liv så här långt har handlat  mycket  om bandy.

– Jag har lite dålig koll på alla siffror men några matcher har det blivit genom åren, men framförallt så har jag  haft en fantastiskt rolig bandy-resa.

  Då kommer frågan naturligt, vilket som har varit det allra roligaste genom åren?

– Det är så enkelt som att få vinna matcher, det är det absolut roligaste och det är därför jag har hållit på, svarar Martin snabbt.

Självklart pekar han också ut ett par höjdpunkter i karriären, och det var när IFK gick till semifinal, och naturligtvis också SM-finalen med Hammarby.

– Hela finalveckan inklusive semifinalen mot Västerås var en fantastisk upplevelse, ja faktiskt så var alla matcher på Zinken härliga upplevelser med Hammarbys trogna supporters. Sedan gick ju inte SM-finalen riktigt som vi ville, så det är nog den största besvikelsen i karriären. (Förlust med 4-3 mot Edsbyn efter förlängning).  Även när vi har åkt ur i kvartsfinalspelet med IFK så har jag svårt att tycka att bandy är roligt, speciellt jobbigt var det för några år sedan när vi tappade vår 2-0 ledning i matcher mot Västerås till förlust 2-3. Då var det tungt länge efteråt.

Martin vill också nämna säsongen i Ryssland som han tycker är det mest utvecklande och givande året i hans karriär, både vad gäller bandy och på det personliga planet.

– Året i Ryssland utvecklade mig enormt mycket som människa, och där var väl egentligen där som jag blev vuxen. Ryssarna är väldigt trevliga och givmilda, men allt är mycket tuffare, både i laget och i samhället. Jag utvecklande också mitt bandyspel mycket där borta.

Framöver nu ska Martin ägna tid åt familjen, och även jobbet kommer att kräva mer tid, då han sedan ett tag tillbaka är platschef på Norautron i Vänersborg, med allt vad det innebär.

– Jag har mina utmaningar på jobbet numera, och är väldig glad att jag fått denna möjlighet. Det är mycket nytt att lära, men jobbet är fantastiskt roligt. säger Martin. Det ska även bli väldigt roligt att få mer tid med familjen och kunna följa mina två grabbar som är 8 och 5 år, på deras aktiviteter. De spelar både bandy, fotboll och hockey så det blir fullt upp.

Att han en dag ska komma tillbaka till bandyn utesluter han inte alls.

– Jag har inte funderat på det så mycket, men har svårt att se att jag inte ska komma tillbaka. Men nu ska jag i första hand vara förälder, och som jag sa tidigare så lovar jag att stå på läktaren och trängas i höst.

Om du till slut sammanfattar din bandy-karriär hur skulle det låta?

– Jag är oerhört stolt över att få ha spelat i IFK och att jag har fått all den uppskattning från ledare, spelare och supporters. Jag är även glad att jag tog chansen både i Hammarby och Ryssland, det utvecklade mig mycket och gav mig en enorm rutin, som jag haft stor nytta av i IFK.

Hur kommer det att gå för IFK utan kapten Röing?

– Det handlar om att vinna matcher, och när man nu fått Lomanov som är en riktig vinnarskalle så kan det bara gå bra. Vinner man matcher så kommer publiken och då kan man också utveckla matcharrangemangen, så att bandy blir en häftig upplevelse för Vänersborgarna. Jag tror det kommer att gå väldigt bra för IFK framöver och jag kommer att följa det noga, avslutar Martin Röing.

IFK Vänersborg säger stort Tack till Martin Röing för allt han bidragit med både på och utanför isen under alla år i IFK-dressen.

Text: Svante Johansson

Foto: Patrik Karlsson