Lysande andra halvlek gav IFK segern

Efter två raka förluster, där försvarsspelet fallerat under perioder i båda matcherna, så var det dags för IFK Vänersborg att ta sig an Kalix Bandy hemma i Arena Vänersborg.

Försiktig inledning

Och nog kunde man skönja en viss försiktighet från hemmalaget i den första halvleken. Fast beslutna att inte gå bort sig och dra på sig kontringar blev IFK passiva och föll in i Kalix låga tempo. Inget av lagen skapade några direkt heta målchanser med undantag för Joakim Hedqvists ribbskott tidigt i matchen.

Sen stack Kalix upp i ett ganska bra anfall där Johan Sundqvist hittade en framstörtande lagkamrat mitt i straffområdet. IFK:s för kvällen utmärke målvakt Mattias Andersson räddade det första friläget, bollen gick i en båge mot mållinjen där den rensades bort av Petter Andersson – som fick en straff slängd i ansiktet av domare Peter Öhrlund.

Hög klubba var bedömningen och straffen slogs av Johan Sundqvist. Mattias Andersson var på bollen men lyckades in få tillräcklig träff på den för att styra den utanför målramen. 0-1 till Kalix.

Aggressivare IFK

Så mycket mer hände inte i den första halvleken. IFK hade ingen fart i spelet och Kalix backade hem, vilket gjorde matchbilden statisk. I den andra halvleken skulle det se helt annorlunda ut.

IFK Vänersborg kom ut med betydligt större aggressivitet och energi direkt i början av andra halvlek. Man skapade flera målchanser, situationer framför mål och hörnor och det dröjde inte länge, 50:e minuten, innan Johan Koch högg på en retur, fick halvträff och bollen rullade under Kalix målvakt och över mållinjen.

Mål på löpande band

Strax därefter var Koch framme och högg på en hörnretur och kunde trycka in sitt och IFK:s andra mål i matchen. Sen rullade det bara på och man kunde nästan höra spärrarna lossna i IFK-lägret. Målen kom på löpande band:

  • 3-1 (55:e minuten): Emil Viklund klev in framför Joakim Hedqvist på en vänsterhörna och ställde Kalix rus med ett stenhårt skott i taket.
  • 4-1 (59:e minuten): Joakim Hedqvist frispelade en centralt åkande Nils Berner som avslutade kliniskt.
  • 5-1 (70:e minuten): Ett perfekt lyft från Petter Andersson nådde Christoffer Fagerström som skar in framför mål och lade in bollen.

IFK:s målskytte avslutades av Joakim Hedqvist som stänkte in två hörnor. Och IFK hade  chans att göra en handfull mål till, men stod inte Björn Hellman i vägen, som på Kochs styrning från nära håll, så var det linjedomaren som inte såg att Hedqvist var på egen planhalva när han började åka sig fri på ett utkast från Mattias Andersson.

Total scenförändring i andra

Kalix fick göra matchens sista mål, Mikael Jansson på friläge, men då var matchen sedan länge död. IFK Vänersborg stod för en fantastisk andra halvlek, och scenförändringen från den slöa första halvleken var total, nästan osannolik.

Men IFK-spelarna hade bestämt sig för att vända på matchen – och gjorde det med besked. Kalix hade inget att sätta emot när IFK drev upp tempot och inte längre accepterade att bara leta luckor i Kalix defensiv. När IFK ökar delaktigheten, flyttar bollen snabbt och använder sin fart i offensiven är man väldigt svårstoppade, även mot lag som backar hem.

Petter kämpade – och levererade

Många var bra i IFK Vänersborg idag, men extra plus i kanten till Richard Wallin Kamperin som var helt felfri, Mattias Andersson som var lugn, trygg och säker längst bak och Johan Koch som var den som gick i bräschen för IFK:s upphämtning.

Men framförallt vill jag lyfta fram Petter Andersson efter den här matchen. IFK:s högerhalv bokstavligen stapplade ut på isen i den andra halvleken, uppenbarligen med en mycket stel och ond höft, men klev sedan in och gjorde en enorm andra halvlek som innehöll fyra assist och många, många öppnande passningar. Klass och inställning som heter duga.

Läs mer:

Matchbilder:

Matchrapport

NSD: Kalix sumpade matchen

Norrbottens-Kuriren: Lillebror var störst

GT