Lennart Albrektsson – en av föreningens alla eldsjälar

När IFK:s lag på fredag skrinnar ut på Arenans is för match mot Västerås så är det inte bara lagets spelare, ledare och materialare (20-25 personer) som är engagerade. Utöver motståndarlaget och domare finns även ett 60-tal funktionärer/volontärer på plats. Det innebär att sammanlagt en bra bit över 100 personer ser till att det blir match och bra publikarrangemang.

För IFK är det naturligtvis nödvändigt att många frivilliga i alla åldrar ställer upp.

– Det är fantastiskt att se alla volontärer och deras arbetsinsatser, säger IFK:s klubbchef Tobias Johansson och betonar den tacksamhet som han och övriga klubbledningen känner.

Vilka uppgifter har då volontärerna? Ja, där finns bl a sjukvårdare, sargvakter, lagvärdar, bollkallar, lottsäljare, publikvärdar och kioskpersonal. Men där hittar man också matchsekretariat och speaker samt de som ansvarar för ljud, ljus och annat som hör till matcharrangemanget.

Bland de som lägger ner mycket tid på IFK finns ett par som har varit ordförande i klubben. Den ena är Per Ejerhed, som t ex ordnat med säsongbiljetter. Den andre är Bill-Arne Andersson, som nog har sysslat med det mesta inom klubben. Det kan vara att hämta kaffe till en kiosk eller sätta upp en tavla i lunchrummet, men han återfinns också i medlemsgruppen.

De flesta volontärerna kommer dock från olika områden utanför IFK – de kan vara yrkesverksamma, pensionärer, skolungdom osv. Ett exempel är grävmaskinisten Lennart Albrektsson. Han började för 15 år sedan att sälja 50/50-lotter.

– Det var Håkan Skött och Dan Larsson som engagerade mig inför en match mot Gripen, säger Lennart och tillägger att numera är även hans son lottsäljare.

Man skulle kunna tro att Lennart Albrektsson har ett förflutet som aktiv inom bandyn.

– Nej så är det inte. Jag har aldrig spelat bandy, svarar Lennart och berättar att han i genomsnitt säljer ungefär 500 lotter per match.

Hans – och sonens – insats resulterar i att ca 10 000 kr tillförs IFK:s kassa för ungdomsverksamhet efter varje hemmamatch.

– Det har varit och är roligt med lottförsäljningen. Och det är kul att tjôta med folk och hjälpa IFK, tillägger Lennart Albrektsson, en utmärkt representant för alla volontärer som är engagerade i IFK:s verksamhet.

 

Vill du vara med och hjälpa till på något sätt, lära känna och träffa alla härliga människor som engagerar sig i föreningen genom olika uppdrag? Tveka då inte på att kontakta föreningens Klubbchef, Tobias Johansson gnom att skicka ett mail till: tobias.johansson@ifkvanersborg.se

Foto: Patrik Karlsson

Text: Jan-Erik Ehne