Lägesavstämning med Jesper Bryngelsson

Vi stämde av läget med Jesper om hur försäsongen för herrlaget sett ut hittills och vad som väntar framöver.

 

Du har varit i IFK ett år nu. Vad är din känsla så här långt?

Med förra säsongen i åtanke var det såklart en besvikelse. Spelmässigt var vi i vissa matcher bra men resultaten blev inte som vi ville. Vi nådde inte riktigt den nivå vi hoppades på. Det är många i laget som är väldigt taggade och revanschsugna så vi ser fram emot kommande säsong.  

Hur har försäsongen sett ut hittills?

Det har sett väldigt bra ut. Det är en bättre försäsong i år än förra året i den mening att spelarna kommer vara bättre förberedda rent konditionsmässigt än de var förra året. Det beror dels på den hårda träningen från förra året som har gett grabbarna en bättre grund än tidigare. I år har vi haft ytterligare konditionsträning och även gått upp i intensitet.

Det låter som om att du kör hårt med dem. Har fystesterna gått som förväntat?

Ja, vi kör hårt. Det har blivit mer och längre intervaller än förra året och det har gett resultat då fystesterna har visat på en bra utveckling. Det är många som har tagit stora kliv sen testerna i april. Vilket visar att den håra träningen ger resultat. Så det känns lovande då vår spelfilosofi kräver att samtliga ska vara delaktiga, vilket i sin tur kräver mycket skridskoåkning. Vi fick till det stundtals under matcher föregående säsong men orkade inte riktigt med det hela matcher. Det ska vi göra i år, i år ska inte vårt spelsätt tryta på grund utav att vi inte har orken.

Vad är känslan i truppen?

Efter den hårda träningen nu i vår tror jag de flesta tycker det ska bli skönt med lite semester. Men annars så spelarna väldigt taggade, vi söker revansch från förra året. Vi vill ut på isen och visa att vi kan mycket mer. Jag upplever att vi är en tryggare grupp i år med. Det tar sin tid att anpassa sig till ny tränare med en ny filosofi och det tar även tid för mig att lära känna laget. Men just nu är det en mycket positiv anda där alla har tränat hårt.

Vikten av att fått in en tredje person som ledare.

Jag och Robban (assisterande, Robert Mayborn) önskade det redan förra året men då föll inte alla bitar på plats. Vi önskade få vi en extra person som kunde mycket bandy. Jag och Johan känner varandra sedan tidigare och det känns väldigt bra att Johan kommer in med idéer och ett par extra ögon. Han kommer bland annat hjälpa till med det defensiva med hans erfarenhet som libero men även med till exempel hörnor med mera. Johan är också väldigt duktig med människor och kommer vara en ledare i omklädningsrummet.

Hur de ser ut med de fyra juniorer som tränar med truppen idag?

Det har gått väldigt bra. Över förväntan får jag nog säga till och med. De har varit med på alla pass och har verkligen visat framfötterna i träningen. De bygger på sig kilon och muskler och lägger en bra grund för framtiden. Förhoppningen är att någon eller några ska vara med och träna hela vintern så får vi se om någon kan utvecklas lika väl även på isen och knyta till sig ett a-lagskontrakt.

Klubben gör helt rätt i att satsa på att utveckla och föra fram egna talanger. I en tid då det inte är finns många spelare tillgängliga på marknaden att rekrytera utifrån blir det extra viktigt att lyfta duktiga spelare från det egna ledet.

Hur ser upplägget över sommaren och framöver?

Linus, vår fystränare, har tagit fram individuella scheman och pass för spelarna fram till och med v.31 då vi samlas igen. Allt kommer i telefonerna idag och spelarna fyller även i sina träningsdagböcker i telefonen så Linus kan följa utvecklingen.  Det blir några veckor nu med något färre pass i veckan innan vi stegrar upp igen till återsamlingen v.31.

Vad tycker du om upplägget av nya svenska cupen? Kommer det påverka försäsongen på något sätt?

Jag tycker upplägget är helt rätt, försäsongen kommer bli mer intressant både för publik och spelare. Med en lång försäsong och enbart träningsmatcher kan det annars bli lite avslaget i vissa matcher. Träningsmässigt blir det också lite skillnad. Vi kommer kliva ut tidigt på isen i år och när vi väl går på is så är det 100 % is som gäller. Då blir det ingen spinning eller löpning längre utan allt konditionsträningen kommer ske på is, det blir mycket skridskor. Nu när svenska cupen drar igång tidigt med tävlingsmatcher kommer spelarna vara mitt i hårdträningen men vi kommer trycka på redan från början.

Hemmapremiär mot Gripen i både cupen och Elitserien, ett derby som kan bli extra laddat?

Ja, det känns väldigt spännande och motiverande. Det är häftigt med två lag som är så geografiskt nära och vi kommer komma ut fullt laddade för att försöka vinna de matcherna. Det är viktigt med rivalitet, det ska hetta till och vara mycket känslor på plan och mycket att spela för. Så det ser vi väldigt mycket fram emot, det kommer bli tuffa och roliga matcher.

Vad kan vi förvänta oss av IFK kommande säsong?

Jag hoppas vi kommer se ett lag som har utvecklats i vårt spel. Ett lag som jobbar väldigt hårt och åker skridskor hela matcherna. Jag vill se ett lag som håller ihop hela matcherna och följer matchplanen som vi bestämt, då tror jag det kan bli väldigt bra. Lyckas vi göra det vi är bra på så kommer vi vinna många matcher i år och då kan det bli en rolig säsong.

Har du någon hälsning till supportrarna du vill framföra?

Håll ut och häng i! Supportrana är otroligt viktiga för oss och de har varit väldigt tålmodiga med tanke på hur förra och tidigare säsonger sett ut. Jag tror att vi i vinter kommer göra något väldigt bra tillsammans. Jag hoppas verkligen supportrarna taggar i gång till de första matcherna så vi kan skapa en bra atmosfär i arenan redan från start i och med de heta matcherna mot Gripen!

 

Text: David Cederbom