Kvartsfinal 1, Sandviken – IFK

pk6974

Kimmo Kyllönen tillsammans med två IFK-supportrar Foto: Patrik Karlsson


Imorgon fredag börjar SM-slutspelet och IFK Vänersborg beger sig norrut för att möta seriesegraren Sandvikens AIK i kvartsfinal. Svårast tänkbara motstånd för IFK, men det verkar inte vara något som oroar laget att döma efter torsdagsträningen där det var enbart positiva miner.

-Vi behöver inte vara spända eller nervösa, säger IFK:s Ari Holopainen. Nu har vi klarat av vårt första mål och nu börjar det roliga, fortsatte han.

 Aris landsman, målvakten Kimmo Kyllönen, tycker detsamma.

-Nu ska vi bara ha roligt och gå ut och njuta av läget, säger Kimmo som imorgon gör sin första slutspelsmatch efter fem säsonger i Sverige.

-Det var ju därför jag flyttade till Vänersborg, för att få spela slutspel. Nu får vi möta riktigt tufft motstånd, men det är bara att gilla läget, vi har allt att vinna, säger Kimmo.

SAIK är ett av de stora lagen i svensk bandy med 22 spelade SM-finaler varav man vunnit nio av dem. Ifjol åkte man ut i semifinal mot Edsbyn, och man kan tänka att det är SM-final som gäller i år. 

-Det är ingen hemlighet att när allt stämmer för Sandviken så är de nog världens bästa klubblag. Det går inte alltid så fort, men alla spelare är delaktiga och man är oerhört bollsäkra. Ska vi kunna rå på dem så krävs det att vi jobbar kopiöst i vår defensiv, menar Ari Holopainen.

Det är många bra bandyspelare i SAIK, men den som inger mest respekt är den notoriske målskytten Christoffer Edlund. Christoffer blev årets skytteligavinnare i stor stil med 73 gjorda mål.

pk7172

Årets skytteligavinnare Christoffer Edlund. Foto: Patrik Karlsson

-Jag har bra koll på honom, och vet var han skjuter, säger Kimmo Kyllönen med ett skratt. Nej han är bra och skjuter bra från båda håll. Han är också väldigt bra på att åka i lyften, och han har stor variation på sina avslut.

Samtliga IFK-spelare som är aktuella för spel imorgon var på isen på torsdagsträningen, och den definitiva laguppställningen bestäms imorgon.

Sandvikens tränare Magnus Muhrén sa i radion när han valde IFK som motståndare att de tror IFK är det lag de har störst chans att slå ut.

-Ser man på tabellen så är det klart att de ska välja oss. Men nu är det slutspel och det börjar om igen. Vi måste våga släppa loss och våga köra, och jag hoppas verkligen vi får det att fungera, menar Holopainen.

-Kan vi hålla ihop laget, och tvinga ut Sandviken mot kanterna så är mycket vunnit, säger Kimmo Kyllönen. Vi måste också lita på oss själva och på det vi kan, och självklart så måste vi tro på att vi kan vinna.

IFK lämnar Vänersborg tidigt på fredag, och stannar till i Västerås som också är övernattningsort på vägen hem från Sandviken.

-Vi stannar till i Västerås och gör lite annat på dagen. Sedan åker vi till Sandviken och då är det All-in som gäller, nu är det ingen ide att spara på något, säger Ari Holopainen som avslutning.  

Match nummer två i kvartsfinalserien spelas i Vänersborg på söndag, och ingen har väl undgått att IFK bjuder alla på gratis inträde. Så förhoppningsvis blir vi många i Arenan på söndag som hejar på IFK. 

Text: Svante Johansson