Kryss mot Vetlanda

IFK Vänersborg och Vetlanda delade återigen på poängen när lagen på onsdagskvällen ställdes mot varandra i Hydro Arena i Vetlanda. Emil Viklund stod för två IFK-mål, ungdomarna Edvin Isaksson och Lukas Forsström för de övriga.

IFK Vänersborg startade sin vana trogen matchen bra och tog en tidig ledning genom Emil Viklund på ett hårt skott som gav mittbena på David Borvall i Vetlandamålet. Passningen kom från Ilja Grachev. Sen blev det mer och mer Vetlanda i matchen, IFK:s anfall blev korta och det slarvades en del i passningsspelet. Joakim Andersson kvitterade till 1-1 när han åkte sig fri på en flippassning från Pontus Vilén och en stund senare tog Vetlanda också ledningen efter slarvigt agerande i eget straffområde från IFK-spelarna som gav Emil Fedorov öppet mål i en situation som inte ens var en målchans.

IFK slarvade
Vetlandasonen Edvin Isaksson skulle dock ta IFK tillbaka in i matchen när han efter en hörna stack i djupled, tog emot ett långt utkast från Kimmo Kyllönen och kyligt satte dit 2-2. Nytt slarv i IFK:s straffområde skulle dock ge Vetlanda ännu ett ”gratismål” när Joakim Andersson kunde peta in en studsande boll som slagits in på chans framför målet. Väldigt passivt försvarsspel av IFK Vänersborg i den situationen. 

I halvlekens slutskede tog IFK Vänersborg över taktpinnen lite mer och skapade en del farliga chanser och ett gäng hörnor, men lyckades inte få hål på David Borvall någon mer gång innan domaren blåste för halvtidsvila. Efter halvtidsvilan var det ett bättre blåvitt bortalag som kom ut på isen och relativt snart hade man också fått in 3-3. Robin Lundqvist klev runt på kanten, lyfte in bollen framför mål där Lukas Forsström stod och styrde in sitt tredje mål försäsongen. 

Det var mycket Vänersborg första kvarten mot ett mer passivt Vetlanda, men sista halvtimmen öppnade matchen upp sig lite mer och lagen bytte boll och anfall med varandra. I den 70:e minuten tog sig Vetlanda in i straffområdet på ett bra sätt, Edvin Isaksson gjorde ett bra hemjobb oh såg ut att göra en klockren brytning i sista stund, men domaren bedömde det som våldsamt slag, gav Edvin 10 minuter på botbänken och Vetlanda en straff som Filip Bringe förvaltade till 3-4.

Viklund slog till igen
Hemmaledningen blev dock kortvarig, för firma Grachev-Viklund samarbetade återigen bara fem minuter senare och Emil Viklund tog sig igenom Vetlandaförsvaret och pricksköt 4-4 invid David Borvalls första stolpe. Avslutningen blev rafflande, båda lagen gick för seger och det bäddade för snabba omställningar och raka anfall från båda hålla sista 20 minuterna och matchen kunde mycket väl slutat med seger för något av lagen. Så blev dock inte fallet utan precis som i mötet i Vänersborg delade lagen på poängen.

— Oavgjort är rättvist tycker jag. Det är tajt där ute och det är inte mycket varken vi eller Vetlanda släpper förbi, säger IFK Vänersborgs mittfältsstjärna Ilja Grachev till Sportbladet Play efter slutsignalen som är nöjd med hur laget har presterat under 2020-halvan av säsongen:

— Vi jobbar metodiskt med vårt spel och tycker vi får väldigt bra utdelning på det faktiskt. Vi håller väldigt, väldigt bra och tätt defensivt så jag tycker vi jobbar på bra än så länge. Men vi är inte mätta än, försäkrar Ilja.

Poängen betyder att IFK Vänersborg avslutar året med 12 poäng och en sjätteplats i tabellen, med en eller ett par matcher färre spelade än de flesta lag framför i tabellen. 

Nästa match för IFK Vänersborg är 3 januari hemma mot Broberg Söderhamn, en match som också är startskottet på en otroligt intensiv matchperiod för laget där man ska avverka tio matcher på 20 dagar.

Text: Daniel Johansson Silvereld
Foto: Mikael Larsson