KRÖNIKA: Lars Östling

Aldrig tidigare i högsta serien. Bara sju spelare med erfarenhet av Elitserie-spel. Usla möjligheter att förbereda sig, minimal budget och knappt ett ställe att byta om på. IK Tellus är tidernas största underdogs i Elitserien. Varje match kommer att vara ett moraliskt test och på samma gång en fantastisk chans att visa Sverige att det går att övervinna de flesta hinder, att göra ett Miracle On Ice.

För det finns inget vi gillar mer – eller minns i årtionden – än underdogs som vinner. Ni ser exempel längre ner i texten, och uttrycket Miracle On Ice skapades när collegepojkarna i USA slog fullblodsproffsen i Sovjetunionen i OS-finalen 1980. Jag hoppas Tellus-spelarna sätter upp bilder i omklädningsrummet (om de hunnit få ett av Stockholms stad) på USA-segern och de andra ”omöjliga” triumferna i idrotttshistorien. Bilder som visar att ingenting är omöjligt. Ordet underdog är inget skällsord, utan ett uttryck för underskattning, en klapp på huvudet. Bandyfamiljen ser på Tellus och tänker: ”Kul att ni här, men ni har inte skuggan av en chans”. Det är ju inte speciellt svårt att gissa vad Västerås SK eller Sandviken tänker om Tellus (men det lär vara ungefär samma tankar som Sovjet-spelarna hade före matchen mot USA). De är priviligierade klubbar med juniorspelare som knappt vet hur det känns att träna utomhus. Deras trupper börjar spela i sina inomhushallar i augusti, och har i lugn och ro värvat ihop några av de bästa spelarna som finns. Där finns förebilder och idoler ända sen 30-talet och en guld-kultur som skriker ”vi ska ta MER guld”. Allt annat ses som fiasko.
Jag hoppas Tellus utnyttjar den underskattningen och visar VSK:are, SAIK:are, bajare, Villa-fans och alla andra att moral, kämpaglöd, kärlek till sporten och några stolpe-in kan skapa ett Miracle On Ice även 2016.

lars3