Knapp och viktig seger mot Sandviken

-

IFK Vänersborg tog en mycket viktig seger när man hemma besegrade Sandviken med 2-1. Segern var välförtjänt, även om det var en tät och jämn match. IFK:s bättre andra halvlek var det som fällde avgörandet till slut.

-Vi gör en jättebra match. Och det var en bra och tight match, sa hemmatränaren Ari Holopainen påtagligt nöjd efteråt. 

Ja det var en tät match, och det var två lag som hade satt försvarsspelet i första rummet denna kväll. Det vittnar inte minst de få målen om. Framförallt var lagen oerhört täta i mitten så båda lagen tvingades ut på kanterna och det skapade såklart många hörnor, totalt 23 stycken i matchen.

Och naturligtvis avgjordes också matchen på hörnor. IFK tog vara på två av sin elva och SAIK gjorde ett hörnmål på sina tolv hörnor.

-När det är så tätt i mitten måste man spela runt och försöka skapa hörnor. Vi gör det bra, och får in en mer hörna än dem. Lite tur måste man också ha, sa Ari Holopainen vidare.

Den första halvleken är inte så mycket att orda om. Matchen påminde om handboll där det försvarande laget tog emot på niometer och avstyrde det hela. Närmast mål för hemmalaget var Niclas Nykvist när han snappade upp en hörnretur, vad annars? Niclas lyckades dock inte vispa in bollen.  

Gästernas enda mål slogs in av Lucas Widman på hörna! knappa fem minuter före halvtidsvilan.

-Vi tappar lite tempo och har en svagare period i slutet av första halvlek, det är väl det enda negativa, tyckte Ari.

Ja om man var lite passiva innan halvtid, så måste pausvilan gjort gott för hemmakillarna. För den andra halvleken startade man med en rivstart, och nu var det IFK:s tur att skapa hörnor. Fyra stycken hann man med innan tio minuter hade spelats, och en av dem satte Emil Viklund knallhårt i mål. Då visade matchuret på 50 minuter.

Matchen fortsatte annars ganska likt den första halvleken men med IFK lite mer i förarsätet. Laget fick också en rättvis utdelning och det var Niclas Holopainen som tog vara på en hörnretur som han slog in efter att det varit lite tilltrasslat framför SAIK-målet.

-Vi gör det bra, vi fightas och vi har lite tur, men jag tycker vi vinner rättvist. Det känns som det släppt för oss de sista två veckorna, och att vi lyckas få ihop ett lag under 90 minuter, analyserade Ari Holopainen.

De sista tiominuterna var det lite Hawaiibandy. SAIK gick fram och det skapade lägen för båda lagen, dock utan att något av dem fick bollen i mål.  Det man mest kommer ihåg var Kimmo Kyllönens enhandsräddning efter Hannes Edlunds friläge. En riktigt matchvinnande räddning av Kimmo.

Segern och två poäng är såklart oerhört viktiga för IFK, som är ett av många lag som slåss om de åtråvärda slutspelsplatserna. Med segern är man nu på en stabil åttonde plats och man siktar såklart på två nya poäng redan nu på torsdag då man möter Hammarby på bortais.

-Nu ska vi äta, vila och sova, sen får vi se vilket lag vi har tillgängligt på torsdag, sa Ari Holopainen avslutningsvis.

Text: Svante Johansson

Foto: Jorge Moreno