Knapp rysk seger över Finland

-

Ryssland besegrade Finland med uddamålet 3-2, efter en jämn och välspelad match. Ryssland är därmed klara för semifinal på fredag, medan Finland får spela kvartsfinal imorgon torsdag mot USA.

Matchen var länge jämn och det stod och vägde vart segern skulle hamna. Vid ett oavgjort resultat hade det krävts straffavgörande för att få fram vilket lag som hade varit direktkvalificerat för semifinal.

Nu blev det inte så utan ryssarna avgjorde matchen i den 88:e minuten. Målskytt var Maksim Ishkeldin som blev snyggt frispelad av Alan Dzhusoev, och Ishkeldin avslutade ur liten vinkel från kortlinjen.

Att det var ryssarna som stod som segrare till slut får nog sägas vara rättvist. Man ägde bollen mest och skapade också fler lägen än Finland, men längst bak i finska målet stod Jussi Aaltonen och tog det mesta och det han inte tog hjälpte målramen till med att stoppa. Finland försvarade sig överlag väldigt bra och när man fick bollen skapade man lägen genom snabba omställningar och kontringslägen.

Om vi tar det från början så gjorde Finland 1-0 redan efter tre minuter, när Juho Liukkonen satte en hörna. Ryssarna kvitterade en kvart senare genom Yanis Befus, som tog hand om bollen när Maksim Ishkeldin släppte den bakom ryggen.

Det blev sedan återigen finsk ledning, och det var ett snabbt anfall där Samuli Helavouri rundade hela ryska försvaret och rullade in bollen till Jimi Heinonen som slog den i mål.

Efter paus var känslan att ryssarna ökade farten något och redan efter fem minuter kvitterade man. Målskytt på straff var Evgeny Dergaev.

Efter denna tidiga kvittering trodde man att Ryssland skulle åka ifrån, men så blev det inte. Ryssarna hade bollen mycket men man hade svårt att komma igenom det täta finska försvaret. Man skapade visserligen 17 hörnor men de var resultatlösa allihop.

Till slut fick då ryssarna hål på Finland, knappt tre minuter innan ordinarie matchtidens slut, och det var som tidigare nämnts Maksim Ishkeldin som blev ryskt matchhjälte.

Med segern så blir Ryssland tvåa i tabellen och kommer att spela semifinal på fredag. Man kommer då att får möta segraren mellan Finland och USA. Det är väl inte helt ologiskt att tippa på en returmatch mellan Ryssland och Finland på fredag.

Text: Svante Johansson

Foto: Jorge Moreno