Knapp men rättvis IFK-seger mot Hammarby

pk8898

En koncentrerad Emil Viklund på väg mot motståndarmålet, här mot Villa i Annandagsderbyt.

Det blev en onödigt spännande och jämnt match mellan IFK Vänersborg och Hammarby hemma i Arenan på fredagskvällen. IFK som förde spelet och var i ledningen hela tiden, släppte lite onödigt in Hammarby i matchen igen och de närmade sig snabbt på slutet. IFK lyckades dock hålla undan och vann med 4-3.

– Jag tycker vi är ganska så överlägsna och skulle ha dödat matchen mycket tidigare. Vi vinner väldigt välförtjänt och borde faktiskt satt några mål till på alla de chanserna vi skapade, sa en nöjd IFK-tränare Stefan Karlsson efter matchen.

Ja nog borde IFK ha stängt igen matchen lite tidigare. För med en dryg kvart kvar att spela ledde laget med 3-0 och inget talade i det läget för Hammarby som hade kört fast i IFK:s försvarmur.  Men inom loppet av 90 sekunder gjorde bortalagets Stefan Erixon två snabba mål och sedan blev det en väldigt spännande avslutning.

– Man kan aldrig räkna bort dem för de har några rutinerade killar och de klev fram när det gällde. Men vi tar tag i det igen och visar en väldig styrka idag, menade Stefan.

Om vi tar det från början så gjorde IFK en fantastisk fin första halvlek, och gick till pausvila med 2-0. Målen var ganska likartade och de båda tillkom efter lyft och friläge. Ettan var en perfekt lyftning från Henric Eriksson till Christoffer Fagerström, som fri med målvakten inte gjorde något misstag. Tvåan var lite mer turlig när Robin Lundqvist framspelning nådde fram till Mikko Lukkarila som snappade upp bollen och satte den säkert.

Förutom dessa två mål innan paus hade IFK ett flertal lägen att göra ytterligare mål. Bland annat så sköt Jocke Hedqvist en straff rätt i bröstet på Hammarbymålvakten, och Fagerström hade ett friläge som även det räddades av Hedberg i målet.

Efter paus fortsätter IFK att skapa tryck mot Hammarby, och 3-0 kom också efter en kvart. Återigen var det Lukkarila som kom fri med Hedberg och han gjorde inget misstag denna gången heller.. Så här långt i matchen hade inte Hammarby haft speciellt mycket framåt, och IFK segern kändes klar, men som nämndes i inledningen så blev det onödig spännande på slutet.

– Hammarby är uddlösa framåt, men jag vill säga att det är vårt fantastiska försvarsspel som gör dem uddlösa, sa Stefan Karlsson.

Efter Hammarbys båda reduceringar stod matchen och vägde lite, men i den 85:e minuten gjorde Emil Viklund en soloraid genom hela Hammarby-försvaret och lurade även målvakten Hedberg och satte avgörande 4-2. En fantastik bra prestation av Viklund.

I slutet av matchen hettade det till lite och Hammarby fick en straff i femte övertidsminuten som Robin Sundin slog in. I sista sekunden fick laget också en hörna, men den stoppade IFK-ruset, och därefter var matchen slut och IFK-segern äntligen klar.

Många bra i IFK såklart, men det är ändå det stabila försvarsspelet som lägger grunden till segern.

– Alla killarna jobbar bra, men om någon ska nämnas så tycker jag det är kul att Mikko för andra matchen i rad gjorde två mål. En målskytt måste få göra mål, förklarade tränar Karlsson.

Härnäst väntar nu Broberg-Söderhamn borta på Trettondagen och då står nya viktiga poäng på spel.

– Det ska bli kul att komma till Söderhamn, och vi har många positiva signaler att plocka med oss från idag, avslutade Stefan Karlsson.

Text: Svante Johansson, Foto:Patrik Karlsson

 

Foto: Patrik Karlsson