Knapp förlust mot Baikal Energy trots bra spel

IFK Vänersborg stod för en mycket fin insats i torsdagens träningsmatch mot Baikal, från Irkutsk. Det ryska storlaget vann till slut med 4-3 (2-1) i en match där IFK stundtals imponerade, såväl defensivt som offensivt och långa stunder var det spelförande laget, inte minst i andra halvlek.

-Jag är mycket nöjd med killarnas insats ikväll. Vår målsättning var inför matchen att sätta defensiven och att inte falla ihop spelmässigt och visa publiken stort hjärta, och jag tycker vi lyckas jättebra med det. Det finns väldigt mycket positivt att ta med sig från denna match, säger IFK:s huvudtränare Ari Holopainen.

De 430 betalande åskådarna som tagit sig till Arena Vänersborg på torsdagskvällen bjöds på en mycket bra träningsmatch i högt tempo. IFK inledde matchen optimistiskt och skapade ett jätteläge redan i andra minuten då Emil Viklund i bra läge skapade en högerhörna efter pass från Robin Lundqvist. IFK fortsatte att skapa chanser, genom bland annat fyra hörnor innan kvarten var spelad.

Gästerna tog sig in i matchen och skapade också sina chanser och i 27 minuten tog laget ledningen genom Vitaly Denisov efter en tilltrasslad situation framför Kimmo Kyllönen och fem minuter senare gjorde anfallsstjärnan Evgeny Ivanuschkin 2-0 helt fri framför Kimmo efter IFK-slarv. Hemmalaget stod ändå upp riktigt bra och fick också in en reducering i slutet av första halvlek då Jocke Hedqvist helt fri enkelt reducerade, efter smörpass från Emil Viklund.

Alexander Egorychev ökade i inledningen på Baikals ledning till 3–1 efter en kanon rakt upp i nättaket efter hörna. Efter det var det mycket IFK, som skapade många chanser och var det spelförande laget. Emil Viklund som var riktigt bra långa stunder reducerade till 3-2 efter hörna innan P21 landslagsmannen Olle Berglund i den 73 minuten kvitterade efter fin framspelning av just Emil Viklund som var delaktig i mycket framåt för IFK.

Pavel Dubovik avgjorde sedan för Baikal efter att ha tagit sig fram på högerkanten och ur snäv vinkel skjutit in segermålet i bortre gaveln, detta i den 79:e minuten.

-Som helhet en mycket gedigen insats från vår sida. Vi står upp bra hela matchen och visar stort hjärta. Vi skapar många riktigt bra chanser utöver våra mål med bland annat ett par frilägen av Jocke Hedqvist som dessutom har ett skott i stolpen.

-Jag känner att vi har kommit långt med vårt spel och det finns mycket positivt att jobba med, faktiskt känner jag att vårt lagbygge har kommit lite längre än vad jag trott så här långt. Det finns mycket som var positivt ikväll, avslutar Ari Holopainen.

IFK hade 6-1 i skott på mål och 12-4 i hörnor, vilket mer än väl understryker vilken fin insats laget stod för. Nästa match är nu 15/9 mot Villa på bortaplan.

 

Text: Niklas Thonander, Foto: Patrik Karlsson