Knapp förlust i Edsbyn trots IFK:s slutforcering

IFK Vänersborg stod för en stark insats i den svåra bortamatchen mot Edsbyn, men fick se sig bli snuvade på poängen i säsongen tredje uddamålsförlust på bortaplan.

IFK Vänersborg klev ut på isen helt respektlöst trots bortamatch mot det formstarka topplagen Edsbyn. Man stoppade effektivt Edsbyns anfallsförsök, som istället mest fick fokusera på att söka hörnor som IFK-ruset och Kimmo Kyllönen såg till att stoppa. När IFK väl vann bollen ställde man om snabbt och lyckades skapa en hel del chanser. Första halvleken var helt jämn och målfattig – men ändå sevärd – och det såg länge ut som att 0-0 skulle stå sig halvleken ut, men då hittade Ilja Grachev fram med en boll centralt till Emil Viklund som sköt in bollen på insidan av burgaveln till IFK-ledning i matchen.

Även om det tog ett tag innan domarna godkände målet, skottet träffade nämligen bollkorgen inifrån och lurade domarna att skottet smitit utanför. Det krävdes att Joakim Johansson åkt in i målet och pekade på bollen som låg där innan domarna förstod att skottet faktiskt gick innanför målramen.

Den andra halvleken startade Edsbyn i ett furiöst tempo i jakt på en snabb kvittering och det fick man också, på ett för IFK Vänersborg ganska olyckligt sätt. Ett inspel från kanten träffade en oförberedd Juho Liukkonen vid bortre stolpen som inte fick kontroll på boll, klubba eller balans och det utnyttjade Jonas Edling med att peta in bollen i öppen kasse från nära håll.

Vänersborg skulle dock resa sig och återta ledningen när Markus Kumpuoja fick kalasträff på en vänsterhörna och smällde upp bollen i nättaket. Den ledningen blev dessvärre inte långvarig utan tio minuter senare hade Edsbyn vänt matchen genom två snarlika mål – båda gångerna lyft från Arkhipkin som plockades ner av först Jesper Granqvist och sedan Oscar Wikblad till 2-2 och 3-2 Edsbyn.

Under den återstående kvarten av matchen jagade IFK frenetiskt en kvittering och kom nära flera gånger – Joakim Johansson sköt en hörna i hjälmen på en spelare på mållinjen och även ett jätteläge när Simon Blomkvist klev fram, avfyrade ett tungt skott som gav IFK tre-fyra chanser att slå in returer men varje gång var en kroppsdel tillhörande en rödblå motståndare i vägen. 

Edsbyn lyckades dock hålla undan och vinner med 3-2. 

– Vi gör det vi säger innan att vi ska göra och det räcker nästan, säger en besviken Robin Lundqvist till Sportbladet Play efter matchen som ändå kunde glädjas åt att IFK gjorde en av säsongens bättre prestationer, slutresultatet till trots.

– Vi gör en bra insats, men det är klart det är surt att inte få med sig någon poäng.

Chans till revansch för IFK Vänersborg redan på fredag då Tellus kommer till Arena Vänersborg. Då hoppas vi att alla som kan sluter upp och bär laget till nya segrar.

Text: Daniel Johansson Silvereld
Foto: Jorge Moreno