Klar seger hemma mot Rättvik

Äntligen blev det seger för IFK Vänersborg. Trots en trevande inledning på matchen så gick till slut proppen ur för hemmalaget och segersiffrorna rann iväg till 8–2 mot Rättvik, efter 1–1 i paus.

-Verkligen grymt idag, sa anfallaren Linus Hagman efter matchen. Det var en del sökande i början, men vi jobbade på och jobbade för varandra och till slut släppte det och rann iväg.

Ja sökande var ett bra ord för den första halvleken. Båda lagen skapade chanser och innan två minuter var spelade hade lagen haft varsitt friläge. Niklas Holopainen i hemmalaget sköt rätt på målvakten, och Jack Ternander la bollen utanför målet när han var helt ren med Kimmo kyllönen.

Halvleken rullade sedan på med mycket bolltransport och få avblåsningar. Så mycket fler lägen förutom en stolpträff av gästerna blev det inte förrän, det hettade till i slutminuten.

Linus Hagman gjorde 1–0 efter fint förarbete av Lukas Forsström, och Linus kunde slå in returen från Rättviksmålvakten Sam Börjes.

-Var det en retur, nej vi säger att det var en passning, en riktigt bra passning från Lukas, sa målskytten Hagman och skrattade.

Alla trodde att ledningen skulle stå sig till pausen, men med halvlekens sista skott eller rättare sagt styrning så kvitterade Jack Ternander till 1–1.

-Vi hade ändå med oss 1–1 i paus och vi var nöjda med det. Vi kände att vi hade skapat en del och om vi fortsatte att jobba för varandra så skulle det kunna gå vägen, förklarade Linus Hagman.

Andra halvlek började ungefär som den fösta slutade. Mål av IFK på hörna genom Joakim ”Kimmen” Johansson, och strax därefter en ny kvittering från gästerna, denna gång genom Rasmus Plan.

Matchen stod väl inte direkt och vägde utan trots 2–2 så kändes det som att hemmakillarna hade kontroll på matchen. Det gällde egentligen bara att få utdelning på spelövertaget, och islossningen kom också till slut. 

Efter en dryg timma smällde IFK in sin andra hörna, och skytt var Adam Herou Löf. Denna gång lyckades inte gästerna från Dalarna att kvittera utan istället gjorde Kalle Lempinen 4–2, och det var matchens snyggaste mål. Kalle rullade upp fem Rättviksförsvarare efter kortlinjen innan hade petade in bollen.

Efter detta gick luften ur Rättvik, och Robin Lundqvist och Markus Kumpuoja fastställde med två mål var slutresultatet. Robins mål var båda spelmål där han snurrade upp gästernas försvar inklusive målvakten. Och Markus Kumpuoja satte en hörna och han tog också vara på ett långt utkast från målvakts-Kimmo, och med ryggen mot mål vispade Markus in bollen.

-Vi skulle skapa hörnor idag hade vi bestämt och det funkade fint. Jag tycker också att vi hela tiden var ett hot mot Rättvik när vi anföll, och till slut rann bollarna in, sa Linus Hagman.

Markus Kumpuoja som alltså satte två nya mål gjorde sin sista match för IFK då han varit på ett korttidslån från sin finska klubb. Markus tackades med en rungande applåd av en stor skara supportrar som mötte upp i fanzóne efter matchen.

Även Markus var nöjd med det han bidragit med och på frågan om han kommer tillbaka svarade han diplomatiskt att ”vi får se”.

Närmast för IFK väntar nu Vetlanda på lördag hemma i Arenan. Linus Hagman tror på en riktigt bra match.

-Vetlanda spelar med fart så jag tror det blir en fantastiskt bra match. Det blir tufft men det lag som har den bästa dagsformen kommer att vinna, och förhoppningsvis är det vi som har den bästa formen på lördag, avrundade Linus Hagman.

Text: Svante Johansson

Foto: Jorge Moreno