Kanonmatch av IFK gav seger mot Västerås

IFK Vänersborg gjorde en formidabel insats hemma mot Västerås SK och vann den jämna matchen med 6-5. IFK hade en 3-0 ledning i paus men Västerås krigade ikapp till 4-4. Men en bra avslutning och några fina soloprestationer av hemm

IFK Vänersborg gjorde en formidabel insats hemma mot Västerås SK och vann den jämna matchen med 6-5. IFK hade en 3-0 ledning i paus men Västerås krigade ikapp till 4-4. Men en bra avslutning och några fina soloprestationer av hemmakillarna avgjorde vart segern skulle hamna.

-En härlig seger och det är andra året i rad vi besegrar Västerås hemma, sa en nöjd Peter Andersson, assisterande tränare i IFK. Det var en riktig holmgång.

Ja det var en underhållande och välspelad match, och det blev också rejält spännande på slutet när Västerås närmade sig. IFK redde dock ut situationen, och tog en välförtjänt seger och de senaste matcherna har gett laget ett välbehövligt självförtroende.

-Vi gjorde en riktigt bra prestation och vi har gjort många bra matcher nu. Vi gör varandra bättre och då är vi faktiskt så här bra, menade Ari Holopainen.

Västerås inledde matchen bäst och skapade en del lägen, men det var ändå IFK som tog ledningen. Johan Koch kom runt på högerkanten och avlossade ett skott som via VSK-målvaktens benskydd gick i mål. Efter detta ledningsmål tog hemmalaget över den första halvleken.

-Jag tycker vi gjorde det väldigt bra i den första halvleken. Vi hade bra kontroll och det kändes att vi hade mer att kräma ut av laget, sa försvararen Joakim Kimmen Johansson. Tyvärr så blev vi passiva efter paus, men det var oerhört starkt av oss att vända på det igen.

Mikko Lukkarila satte 2-0 efter retur på Jocke Hedqvist skott, och Emil Viklund (bilden) gjorde det tredje målet när han tog vara på bollen framför VSK-målet. Nämnas också från den första halvleken var att Kimmo Kyllönen i hemmamålet räddade en straff vid ställningen 2-0 och det bidrog såklart också till den fina första halvleken.

Så långt såg det riktigt bra ut, men som flera gånger tidigare så inledde IFK tveksamt efter pausen, och redan efter sex minuter hade gästerna gjort två mål och var nästan ikapp.

-Jag vet inte varför det blir så men vi har flera matcher där vi inte har kommit igång riktigt efter vilan. Vi pratade om det i paus men vi blev ändå passiva, funderade Peter Andersson.

-Vi började med en man utvisad och jag tror helt enkelt att vi blev lite rädda, fyllde Ari Holopainen i, och det går inte för det så små detaljer som skiljer.

Robin Öhrlund gjorde dock 4-2 på ett härligt sologenombrott där han lyfte in bollen i burgaveln och då såg det hyfsat lugnt ut för hemmalaget igen.

Men Joel Engström ville annat. Först satte han en straff, och sedan kvitterade han till 4-4 när han lite turligt fick med sig bollen genom IFK-försvaret och kunde lyfta in den.

-Vi har lite oflyt vid deras mål, och när de kvitterade så var vi i gungning. Men vi lyckades hålla oss fast vid vår plan, menade de båda tränarna.

Ja IFK kom tillbaka och det genom ett solomål av Emil Viklund där han rundade hela motståndarförsvaret och även Henrik Kjellson i målet innan han rullade in bollen. 6-4 var också ett snyggt mål när Viktor Hjelm frispelade Johan Koch som väl framme vid målet osjälviskt lämnade över till Mikko Lukkarila som satte den i nät.

Västerås kvitterade till 6-5 på hörna i den andra av de tre tilläggsminuterna, men närmare än så kom aldrig gästerna.

Tredje raka segern och IFK fortsätter att göra många mål, och denna kväll var samtliga mål spelmål.

-Vi är ett bra kollektiv och idag tog vi våra roller fullt ut, sa Kimmen Johansson, som inte fick träff på någon hörna denna afton.

-Jag fick ingen träff denna kväll, men det viktigaste är såklart att vi vann matchen, sa Kimmen som redan funderade på söndagsmatchen borta mot Broberg-Söderhamn.

-Då ska vi knyta näven igen, och ska kvällens poäng vara nåt värda så ska vi vinna på söndag igen. Men det ska göras också, sa Kimmen med ett leende.

Text: Svante Johansson

Foto: Patrik Karlsson

Elitrapport

Radiosporten -intervju med Robin Öhrlund och Mikael Carlsson 

Bandyplay – highlights

Radio Väst