Sam Barker, Göran Svensson, David La Fleche och Kenneth Johansson

Kanadas coacher ser fram emot B-VM

K

Nu är det mindre än en vecka kvar till bandy VM startar. En stor idrottsbegivenhet och först ut är B-VM med match mellan Ukraina och Kanada. Ett Kanada som sedan drygt två decennier tillbaka coachas av  store Vänersborgsprofilen Göran Svensson. Vid sin sida har han bland annat stor hjälp en annan välkänd Vänersborgare Kenneth ”Finspång” Johansson.

– Jag fick frågan 1995 av Svenska Bandyförbundets Lasse Bollius om jag var intresserad av att bli förbundskapten. Jag hade gått alla de högsta tränarutbildningar som fanns då, men det var verkligen ingen självklarhet att jag skulle ta mig an rollen, utan jag minns att jag bad om några dagars betänketid. Anledningen till det var främst att jag på den tiden var oerhört flygrädd. Jag skakade bara vid tanken på att flyga. När jag väl bestämde mig för att bli förbundskapten för Kanada tänkte min fru att jag väl på sin höjd kommer till Amsterdam innan jag tar färjan hem igen, skrattar Göran.

– Jag har älskat att vara förbundskapten för Kanada. Under alla dessa år har jag fått oförglömliga minnen från alla VM-turneringar. Det händer hela tiden saker som man inte kan förutse. Vid ett tillfälle när vi spelade i Ryssland ringde telefonen mitt i natten och arrangörerna hade flyttat fram vår match flera timmar, vilket fick till följd att hela VM-schemat fick ändras. Oklart varför. En annan gång också det under en VM-turnering i Ryssland så skulle jag och Kenneth gå iväg för att simma i hotellets pool. Helt plötsligt kommer det in en man och i sällskap med honom ett flertal livvakter som alla höll händerna i bröstfickan och tittade oroligt omkring sig. Det blev en lite konstig känsla i rummet och vi avlägsnade oss ganska kvickt efter det, fortsätter Göran.

– Jag har inte bestämt hur det blir framöver med Kanada för min del. Jag tar ett år i taget. Vi hoppas ju på bättre förutsättningar för att bedriva bandy i Kanada. Idag saknas hallar och spelarna får träna på rinkar utomhus i Winnipeg i blåst och cirka 20 minusgrader. Det är inte optimala förutsättningar. Det är viktigt att förutsättningarna blir bättre och att Kanada och USA kan starta ett seriespel tillsammans för att bandyn på sikt skall bli större och bättre, fortsätter Göran.

Göran Svensson har ett alldeles utmärkt facit som förbundskapten för Kanada. Ingen landslagscoach har varit längre på sin post, eller vunnit fler matcher än Göran och Kanada har kvalat upp till A-gruppen flera gånger.

Två år senare 1997 kom Kenneth Johansson också att bli en stor del av Kanadas landslag. Kenneth som är mest känd under sitt smeknamn ”Finspång” som han fick av ELA:s reporter Sten-Åke Walltin i början av 70-talet efter att ha gjort en mycket bra match och bland annat två mål mot just Finspång.

– Göran frågade mig om jag var intresserad av att hjälpa honom med Kanada. Vi har ju arbetat på räddningstjänsten tillsammans och även spelat en hel del bandy ihop, och kände varandra väl sedan många år. Det har varit väldigt kul att jobba med Kanada och Göran under dessa år, säger ”Finspång”.

Nu väntar alltså hemma VM i Arena Vänersborg och två kanadensiska spelare har redan anslutit (Sam Barker och David La Fleche). De båda hade tagit sig till Arena Vänersborg  på söndagskvällen för att bekanta sig med VM-arenan. Resten av truppen landar på svensk mark på fredag. Göran och Kenneth  ser fram mot turneringen på hemmaplan med tillförsikt.

– Det skall bli väldigt roligt med att spela bandy VM på hemmaplan. Det känns ovisst och svårtippat. Vi vet inte riktigt hur bra de andra länderna är. Ukraina är svårtippade. Sedan har en del länder fått kraftig förstärkning av ryska spelare som bland annat Tyskland. Ett flertal där som har någon form av tyskt påbrå, så det känns väldigt svårtippat, men vi har som målsättning att göra en bra turnering och vara med där uppe, säger ”Finspång”.

– Vi kommer nog att ha lite problem med jetlag inledningsvis efter en väldigt lång flygresa, men vi kommer definitivt bli bättre allt eftersom och vi är positiva, säger Göran.

Utöver allt arbete med Kanadas landslag så följer såväl Göran Svensson som Kenneth Johansson bandyn väl på  hemmaplan.

– Jag ser samtliga IFK Vänersborgs hemmamatcher och tycker att laget har gjort det riktigt bra. Lite upp och ner spel- och resultatmässigt, men som helhet har laget överraskat positivt, tycker jag. Vissa spelare har på senare år gjort stora framsteg, som bland annat Robin Lundqvist som idag är en mycket bra elitseriespelare, avslutar Göran.

– Samma här. Följer den lokala bandyn. Sedan är jag med i bandyskolan och följer det med spänning, där jag har ett barnbarnsbarn med, säger Kenneth ”Finspång” Johansson.

Nu ser vi alla fram mot VM-äventyret som börjar om mindre än en vecka  och önskar  de båda bandyprofilerna Göran Svensson och Kenneth ”Finspång” Johansson all lycka till i turneringen.

På bilden: Sam Barker, Göran Svensson, David La Fleche och Kenneth Johansson

Text: Niklas Thonander

Bild: Patrik Karlsson