Juho Liukkonen matchhjälte för IFK

-

Den andra kvartsfinalen mellan IFK Vänersborg och Västerås SK blev högdramatisk. Matchen slutade 5-5 efter att Västerås kvitterat på straff i den 95:e minuten. IFK kom dock igen och 1:16 in i förlängningen stänkte Juho Liukkonen in sin tredje hörna för kvällen och blev stor matchhjälte i hemmalaget.

-Jag sa direkt att jag tar hörnan. Jag ville ta revansch eftersom det var jag som orsakade straffen som de kvitterade på, sa en mycket nöjd Juho ”Lippi” Liukkonen.

Ja Lippi höll på att bli den stora syndabocken i IFK när han hakade en Västeråsspelare och de fick straff i den femte och sista förlängningsminuten. Joel Engström gjorde inget misstag, utan satte säkert sin andra straff för kvällen, och VSK var till slut i kapp IFK som hade varit i ledningen hela matchen med bland annat 4-1 och 5-3 ända in i slutminuten.

Istället för syndabock blev nu Lippi istället den som avgjorde hela föreställningen.

-En skön vinst såklart och vi gjorde en riktigt stark laginsats. Vi var täta hemåt och vi gjorde vårt helt enkelt. Inför förlängningen sa vi att nu ska vi gå för det och det gjorde vi verkligen.

-Jag fick nog några fler gråa hår idag, sa IFK-tränaren Ari Holopainen och skrattade. Vi var i stora delar det bättre laget idag men slarvade lite onödigt bort segern tycker jag. Nu ordnade det sig ändå till slut och det var helt klart rättvist att vi vann.

Det var IFK som satt i förarsätet i stort sett hela matchen. Efter den första halvleken ledde man med 3-1 efter två hörnmål av Juho Liukkonen och ett hörnmål av Jocke Hedqvist. Jocke som alltså var tillbaka igen efter sjukdom senast.

-Nu känns det allt lite seg, sa en trött men glad Jocke efter matchen. Jag tycker vi gjorde det jättebra fram till 4-1. Vi driver matchen och borde avgjort tidigare. Det var bara att gå för det i förlängningen och vi visade på en väldigt hög moral med att vinna idag.

Efter paus ökade Jocke till 4-1 med ännu ett hörnmål innan VSK reducerade två gånger fram till 4-3 och det var match igen.

Jocke Hedqvist var dock inte nöjd med sina två hörnmål utan han satte även sitt tredje mål när han slog bollen i mål efter ett mästerligt förarbete av Robin Öhrlund. 5-3 med knappt fem minuter kvar av ordinarie speltid och de 1369 som var på plats i Arenan trodde nog i det läget på hemmaseger.

Men VSK kom igen och först reducerade Jacob Bucht och sedan satte Joel Engström sin andra straff till 5-5.

Sedan avgjorde IFK i förlängningen och nu står det 1-1 i kvartsfinalserien som rullar vidare på måndag i Västerås.

-Detta kommer att ge oss mycket energi inför fortsättningen. Segern ger en skön känsla och den ska vi behålla, menade Juho Liukkonen.

-Nu ska vi hämta kraft i helgen och sedan ska vi ladda på igen, var Jocke Hedqvist tankar inför nästa möte och Ari Holopainen som var lättad efter segern sa:

– Nu ligger pressen på Västerås. Vi kan åka dit och spela avslappnat.

Text: Svante Johansson

Foto: Patrik Karlsson

Radio Väst – intervju med Jocke Hedqvist

Bandyplay – Highlights

Elitrapport – matchfakta