Jocke Hedqvist inför sitt sista år som elitspelare

IFK Vänersborgs lagkapten Jocke Hedqvist förbereder sig för sin nionde säsong i den blåvita dressen.

 

IFK Vänersborgs lagkapten Jocke Hedqvist förbereder sig för sin nionde säsong i den blåvita dressen. Därmed avslutar Hälsingesonen som betytt så oerhört mycket både på planen och utanför planen med sina ledaregenskaper sin enastående spelarkarriär i just IFK. En elitkarriär som tog sin början i Broberg/Söderhamn och sammanlagt har Jocke Hedquist över två decennier som spelare på den absolut högsta nivån. Hittills har det blivit över 800 mål i elitbandyn, varav 335 i IFK Vänersborg.

-Jag har trivts fantastiskt bra i föreningen från allra första början. IFK har genom åren visat sig vara en mycket fin och välskött förening och som alltid givit oss spelare de bästa förutsättningarna för att lyckas på plan och trivas. Jag hade flera anbud till den här säsongen, varav ett par var lockande, men jag känner att jag har fått så mycket i IFK att det är här jag vill avsluta min spelarkarriär. Jag måste också säga att det oerhörda stödet vi fått från supporterföreningen Älgarna hela tiden och inte minst nu med insamlingen till klubben när vi hade det så tufft ekonomiskt har också starkt påverkat mitt beslut.  Det är rörande vilket stöd vi fått från dem,  säger Jocke Hedqvist.

Jocke Hedqvist kom till IFK Vänersborg mitt i säsongen 2011-12 sedan han och moderklubben Broberg/Söderhamn valt att bryta sitt kontrakt. IFK Vänersborgs dåvarande ordförande Stig Bertilsson valde att skriva kontrakt med Jocke som först och främst var tänkt säsongen ut och det förvärvet har visat sig vara ett av de allra bästa som IFK Vänersborg någonsin gjort.

 

-Under mina åtta år som ordförande i IFK så är detta något av det bästa som hände mig och han har betytt mycket för föreningen. Jocke är en karaktäristisk målskytt, som hela tiden levererar på högsta nivå. På senare tid har han även blivit en riktig slitvarg på planen. Jocke är en stabil kille,  jobbar systematiskt, metodiskt och som alltid är väldigt noggrann i allt han gör.  Jag hoppas verkligen att han får avsluta sin spelarkarriär på bästa sätt. Det förtjänar han verkligen. Jocke Hedqvist är en ren  sinnebild av en elitidrottare, säger Stig Bertilsson.

-När jag kom hit så jobbade jag med SISU under ett par år. Sedan har jag jobbat en hel del med marknadsavdelningen, förnärvarande 50 %, och med bandyskolan.  Från allra första början har jag tyckt om att vara i IFK och i staden Vänersborg. Stig Bertilsson som värvade mig hit har betytt mycket för mig under dessa år. Vi har kommit bra överens ända sedan början och han har haft en stor betydelse för föreningen och för mig. Tommy Hjert är en annan som jag vill lyfta som betytt jättemycket. Han har under min tid här alltid sett till att vi spelare har fått de bästa av förutsättningar för att lyckas på planen. Bland tränarna har bland annat Stefan Karlsson gjort mycket bra i IFK. han lyfte oss till en hög nivå, där vi blev ett riktigt bra elitserielag med honom. Stefan är en ytterst skicklig tränare som haft fina framgångar i klubben och som också betytt mycket för mig personligen, säger Jocke Hedqvist.

-Bland övriga minnen från min karriär så minns jag tiden i Edsbyn. det var en fantastiskt fin period i min karriär , med familjär stämning i föreningen och som präglades av stora sportsliga framgångar med flera SM-guld som jag väl kommer ihåg.  Även Europa Cup guldet minns jag som en otroligt häftig upplevelse när vi besegrade Dynamo Moskva på bortaplan. ett Dynamo som i princip var detsamma som det ryska landslaget på den tiden.  VM-guldet 2009 var också något alldeles extra där vi vann och jag delade skytteligavinsten och blev utsedd till turneringens bäste anfallare så en hel del minnen har man samlat på sig under dessa år, fortsätter Jocke.

-Nu skall det bli jättekul med en ny säsong. Förra säsongen var väl en av de allra bästa vi haft under min tid i IFK Vänersborg, givet de förutsättningar vi har.  Vi tog flera kliv rent sportsligt och sammanhållningen och stämningen i föreningen var helt fantastiskt bra. Vi har skapat en kontinuitet i A-truppen som är så viktigt. I år har vi i det närmaste samma spelartrupp som de tidigare två åren och vi ser fram mot en fin säsong.  

-Spelare som David Jensen Felix Callander och Viktor Hjelm blir väldigt viktiga för oss denna vinter. Nu har de tagit steget in på seniornivå på allvar och vi hoppas mycket på att dem tar ytterligare steg från förra säsongen, där de gjorde det jättebra. Viktor fick ett stort genombrott i kvartsfinalserien där han var helt suverän. Samtliga verkar ha tränat på riktigt bra under barmarkstiden, så det ser intressant ut. Robin Öhrlund är också en riktigt nyckelspelare för oss. Det finns egentligen inga gränser hur bra han kan bli.  Det är upp till honom själv litegran. Han kan absolut bli en framtida landslagsman.

-Vi har även ett flertal unga mycket lovande spelare från de egna leden som varit med oss under barmarkstiden/försäsongsträningen. Där har vi A-lagspelare ett mycket stort ansvar att på bästa sätt ta hand om dem så de känner att de är med i gänget och att de på sikt kan ta de steg som krävs på den här nivån, så vi känner en optimism i föreningen inför framtiden. 

-Själv har jag haft en bra försäsong. Jag kör som vanligt mitt egna program med mycket cykel. Det är viktigt att  att lyssna på kroppen och att lägga ner mycket träningstimmar. Det är det ju alltid, men ännu viktigare när man kommer upp i åldern. Nu skall vi på ett läger i helgen där vi ytterligare skall ladda upp inför säsongen som väntar. Jag är förhoppningsfull. Vi har absolut som ambition att först och främst ta oss till slutspel och sedan ta ytterligare steg, avslutar Jocke Hedqvist.

Vi vill passa på att önska Jocke Hedqvist ett stort lycka till under sin sista säsong som elitbandyspelare. En första chans att se Jocke och övriga i IFK Vänersborg är 24 Augusti när laget tar emot Gripen/Trollhättan i ett derby hemma i Arenan. Väl mött då.

 

 

Text: Niklas Thonander

Foto: Jorge Moreno